Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten Raad Hilversum 11 juni

publicatiedatum: dinsdag 17 juni 2008

Woensdag 11 juni kwam De Raad weer bijeen. De presentatie van de Omgevingsvergunning in Het Forum ging niet door omdat voorzien was dat de Wijziging van de baanconfiguratie vliegveld Hilversum in De Discussie alleen al door het aantal insprekers meer tijd in beslag zou nemen. Het waren er uiteindelijk negen.

Een meerderheid (D66, PvdA, SP, CDA en CU) ging akkoord met het collegevoorstel om de gedeputeerde te vragen de besluitvorming over het vliegveld uit te stellen. Het college wil dit uitstel dan benutten om toe werken naar een breed gedragen bestuursakkoord tussen alle betrokkenen, waarbij het toekomstig gebruik van het vliegveld wordt vastgelegd. Dat voorstel haalde het echter niet omdat de SP met GroenLinks, DLPH, VVD en LH negatief adviseerden. Wethouder Ton Roerig zegde toe om de mogelijke alternatieven voor baanverharding met beton mee te zullen nemen.

Alle fracties adviseerden het college positief naar aanleiding van de Stand van zaken procesbegeleiding De Cocon . De fracties reageerden unaniem verheugd op het bereikte akkoord. Dat behelst: De Cocon gaat op 15 september open in plaats van op 1 juli. De sociaal pensionfunctie en de noodopvang komen als permanente voorziening op de Neuweg. Het dienstencentrum en het passantenverblijf gaan daar weliswaar ook open op 15 september, maar er wordt gezocht naar een alternatieve locatie. Wethouder Ben Hammer gaat daarvoor ook de mogelijkheden in de regio inventariseren.

Eerder liet de raad weten het Entreegebouw Villa Industria te willen behouden. Dat leidde tot een ontwerp met ruimte voor twintig appartementen. Dat vergt echter 1,3 miljoen euro extra die er niet is. Reden voor het college om vooralsnog niet in te stemmen met het (deels) handhaven van het entreegebouw. Het college wil nu een onderzoek om te bekijken of binnen de contractafspraken (een deel van) het entreegebouw toch kan worden gehandhaafd. Daarmee waren de deelnemers aan De Discussie het eens.

Bij Vragen aan wethouders wilde LH nou wel eens weten hoe het zit met de planning van ProRail met betrekking tot de werkzaamheden aan en bij het station. En vooral waarom er niet gecommuniceerd wordt, juist als het werk tegen blijkt te zitten. Wethouder Erik Boog verklaarde dat hij ProRail had aangesproken op de late communicatie naar omwonenden. Ook moet het bedrijf nog vragen over geluidshinder beantwoorden. De wethouder zal via de Nieuwsbrief laten weten wat er aan de hand is en daarin ook uitleg geven over de reden voor de opgelopen vertraging.

Tenslotte kwam de door de PvdA geagendeerde Jongerenproblematiek aan de orde. In het bijzonder ging het daarbij over spanningen in buurten door overlastgevende jongeren. Het college liet in een notitie weten wat daar al aan gedaan wordt. De fracties waren het daarmee eens. Overlastgevende jongeren hebben en houden de politieke aandacht.