Gemeente Winterswijk


Resultaat openbare Europese aanbesteding Wmo hulpmiddelen Achterhoek

17 juni 2008

Winterswijk - Harting-Bank B.V. gaat de komende jaren voor acht gemeenten in de Achterhoek Wmo hulpmiddelen leveren. Dit is de uitkomst van de 'Europese aanbesteding hulpmiddelen' die de acht gemeenten in de Achterhoek (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Oost-Gelre en Winterswijk) gezamenlijk hebben uitgevoerd. Het gaat hierbij om de levering van de voormalige Wvg-voorzieningen zoals rolstoelen, scootmobielen, douchestoelen, et cetera. De gemeenten zijn in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor het aanbieden van deze hulpmiddelen. Het resultaat van deze aanbesteding kan samengevat worden als: 'Betere kwaliteit voor betere kosten'.

Het contract met Harting-Bank B.V. gaat per 1 oktober 2008 in. Tot die tijd blijft de huidige leverancier van hulpmiddelen (Welzorg) haar taken uitvoeren. Harting-Bank B.V. is een landelijk werkende leverancier en serviceorganisatie op het gebied van revalidatie-hulpmiddelen, zorgvoorzieningen en zorgproducten. De afgelopen twintig jaar is Harting-Bank B.V. uitgegroeid tot één van de grootste onafhankelijke hulpmiddelenleveranciers in Nederland. In een groot aantal gemeenten levert Harting-Bank B.V. hulpmiddelen, waaronder Apeldoorn en omstreken en de Gooi en Vechtstreek. Harting-Bank B.V. heeft vestigingen door geheel Nederland. Het bedrijf zal ook een vestiging in de regio Achterhoek openen.

Beoordeling
Voor de aanbesteding zijn in totaal vijf inschrijvingen ontvangen. Bij de voorlopige gunning is rekening gehouden met een aantal factoren. Twee aanbieders vielen af omdat hun inschrijving als onvoldoende werd gekwalificeerd. Van de overige drie is beoordeeld welke aanbieder de economisch meest voordelige inschrijving heeft gedaan. Bij die beoordeling hebben kwalitatieve aspecten zoals service en dienstverlening en de gemeentelijke wensen voor 70% meegeteld. De aangeboden prijzen en onderhoudstarieven tellen voor 30% mee. Als de gunning over ruim twee weken definitief wordt, sluiten de gemeenten per 1 oktober 2008 een contract voor minimaal drie jaar. De nieuwe leverancier zal ieder jaar door een extern en onafhankelijk bureau, een representatief onderzoek laten uitvoeren onder cliënten van Wmo hulpmiddelen naar de klanttevredenheid. Hier hechten ook de verschillende Wmo-raden van de Achterhoekse gemeenten sterk aan.

Reactietermijn
De betrokken bedrijven zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het resultaat van de aanbesteding. Aanbieders die zijn afgewezen, hebben nog vijftien dagen de tijd om de gunning juridisch aan te vechten. Na de definitieve gunning is voor de inwoners van de acht gemeenten in de Regio Achterhoek bekend bij welke aanbieder zij na 1 oktober 2008 terecht kunnen voor een hulpmiddel. De aanbieder en gemeenten zullen via een concreet uitgewerkt plan van aanpak, samenwerken om per aanvangsdatum van het contract een ongestoorde voortgang van de dienstverlening aan de burgers mogelijk te maken.