Ingezonden persbericht


Persbericht

Satellietnavigatie heeft een positief effect op het rijden en de verkeersveiligheid

Amsterdam, 17 juni 2008 - TomTom, toonaangevende aanbieder van navvigatieoplossingen, kondigt vandaag de resultaten van vooraanstaande onderzoeksbureau's in Europa en de Verenigde Staten aan, die bewijzen dat satellietnavigatiesystemen een positieve invloed hebben op het rijden en de verkeersveiligheid. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van TomTom in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, ItaliÑ' en de Verenigde Staten.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn:
* Het gebruik van satellietnavigatieapparaten verhoogt de aandacht en verlaagt de mate van stress van de bestuurder.
* Het gebruik van navigatiesystemen verlaagt de werkdruk van de bestuurder.
* Het gebruik van een satellietnavigatiesysteem verbetert het rijgedrag van de bestuurder wanneer deze door een onbekende omgeving of naar een onbekende bestemming rijdt.
* Het gebruik van een satellietnavigatiesysteem vermindert het gereden aantal kilometers.
* Het gebruik van een satellietnavigatiesysteem vermindert de reistijd wanneer er door een onbekende omgeving of naar een onbekende bestemming gereden wordt.

'TomTom blijft marktleider met innovatieve veiligheidsfuncties zoals handsfree bellen, het 'Help Me!' menu en duidelijk gesproken instructies in onze navigatieapparaten', zegt Harold Goddijn CEO van TomTom. 'We zijn blij dat onafhankelijk onderzoek wederom onderstreept dat navigatie bijdraagt aan de rijveiligheid en efficiÑ'ntie. Het onderzoek toont aan dat wanneer mensen door een onbekende omgeving of naar een onbekende bestemming rijden het gebruik van een navigatiesysteem in vergelijking met traditionele manieren om te navigeren, het aantal gereden kilometers vermindert. Dit heeft een positief effect op het milieu en de brandstofkosten.'

Beter inzicht
Bestuurders in heel Europa en de Verenigde Staten geven aan dat ze zich in controle en alert voelen wanneer zij een navigatiesysteem gebruiken. Enkele voorbeelden van plaatselijke statistieken zijn:
* In Duitsland zegt 79% van de bestuurders met een navigatiesysteem meer in controle te zijn tijdens het rijden en 66% voelt zich alerter.
* In Spanje geeft 81% van de bestuurders met een navigatiesysteem aan dat hun mate van inzicht hetzelfde blijft of hoger wordt door te rijden met een navigatiesysteem.

Minder gestrest en meer ontspannen achter het stuur Het verminderen van stress is een belangrijke reden om een satellietnavigatiesysteem te gebruiken. Dit is ook in alle landen één van de belangrijkste effecten van het rijden met navigatie. Enkele voorbeelden van plaatselijke statistieken zijn:
* Driekwart (77%) van de Engelse navigatiegebruikers bevestigt navigatie specifiek te gebruiken om zich meer ontspannen te voelen tijdens het rijden. Ongeveer driekwart (74%) van de Engelse gebruikers voelt zich minder gestrest met een navigatiesysteem.
* Een rustiger gevoel tijdens het rijden met een navigatiesysteem rapporteert een overweldigende meerderheid in alle onderzochte landen. 71% van de navigatiesysteemgebruikers in de Verenigde Staten en 68% van de gebruikers in ItaliÑ' geven dit aan.

Minder werkdruk
In vergelijking tot het gebruik van traditionele navigatie, bewijst het onderzoek dat de werkdruk van bestuurders afneemt wanneer gebruik wordt gemaakt van een navigatieoplossing. TUV/DLR en Virginia Tech Transportation Institute meet verminderde werkdruk voor de bestuurder wanneer deze in een onbekende omgeving naar een onbekende bestemming in respectievelijk Duitsland en de Verenigde Staten rijdt. Met andere woorden, het rijden met gebruikelijke hulpmiddelen zoals een kaart en online routeplanners, blijkt meer werkdruk te veroorzaken.

In het onderzoek geeft de meerderheid van de gebruikers in het overgrote deel van de landen aan dat het gebruik van een navigatiesysteem het gemakkelijker maakt de aandacht bij de weg te houden. Enkele voorbeelden van plaatselijke statistieken zijn:
* 74% Van de Duitse gebruikers van een navigatiesysteem vindt het gemakkelijker om de aandacht bij de weg te houden. In de Verenigde Staten is dit 59%.

Positief effect op rijgedrag van bestuurders
Veranderingen in rijgedrag zijn geobserveerd door de rij-instructeur die tijdens het experiment naast de deelnemer zit. Wanneer er wordt gereden met een navigatiesysteem worden er opvallend minder fouten gemaakt tijdens het rijden. In de Verenigde Staten zijn er tijdens het rij-experiment bijvoorbeeld meer gevaarlijke manoeuvres op de weg gemaakt en wordt er onveiliger gereden zonder een navigatiesysteem.

Vergelijkbare positieve resultaten van het gebruik van navigatiesystemen op het rijgedrag van de bestuurders zijn bijvoorbeeld:
* In het onderzoek geeft de meerderheid van de Franse bestuurders (60%) aan veiliger te rijden met een navigatiesysteem.
* Duitse gebruikers zeggen zich ook veiliger te voelen wanneer ze met een navigatiesysteem rijden (65%)

Millieuvoordelen: minder kilometers en tijd
Wanneer in een onbekende omgeving of naar een onbekende bestemming gereden wordt, laat het rijexperiment een daling zien in het aantal gereden kilometers wanneer er gebruik wordt gemaakt van een TomTom navigatieoplossing. In Duitsland is dit een daling van 6,5% in het aantal gereden kilometers.

Het onderzoek bewijst tevens dat de tijd die aan reizen wordt besteed daalt door het gebruik van een navigatiesysteem. In Duitsland is dit bijvoorbeeld een daling van 11,2%. Omdat er minder kilometers gereden worden, wordt er benzine bespaard. Dit komt ten goede aan de bestuurder en het milieu.

Over het onderzoek
Bij het eerdere onderzoek in Nederland zijn er twee elementen door TNO gebruikt om antwoord te geven op de centrale vraag, 'Wat zijn de effecten van navigatiesystemen op verkeersveiligheid?'. Een gebruikersonderzoek is gehouden onder een representatieve steekproef in Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, ItaliÑ' en Spanje. Ook is er in Duitsland door TUV/TLR en in de Verenigde Staten door Virginia Tech Transportation Institute onderzoek gedaan in de auto. Het onderzoeksprogramma is uitgevoerd over een periode van drie maanden en afgerond in mei 2008. De algemene uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat satellietnavigatieoplossingen een positief effect hebben op de verkeersveiligheid. De uitkomsten van dit onderzoek worden ondersteund door een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd door TNO in 2007.


* De onderzoeksmethoden, verklaringen en resultaten zijn samengevat in een 'key findings' document dat via onderstaand contactpersoon kan worden aangevraagd.


- EINDE -

In geval van enige discrepantie tussen dit persbericht en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.

Voor meer informatie neem contact op met:
TomTom
Nina Breuning
PR Manager Benelux
Nina Breuning
PR-Manager Benelux TomTom
nina.breuning@tomtom.com +31 20 75 74193
+31 6 46623162