Time : 13:23:54
Date : 17 June 2008
Sender Name: VVI

VVI stelt voor: "SOLIDAIRE GEZONDHEIDSZORG. Een nieuw concept voorbevoegdheidsverdeling"

Het Verbond van Verzorgingsinstellingen presenteert vandaag een nieuw concept voor de bevoegdheidsverdeling in de gezondheidszorg. Basisidee is een solidair systeem waarin alle Belgen gelijk zijn, terwijl de bevoegdheden voor welzijn en gezondheid worden uitgebreid met financiële verantwoordelijkheid voor de gemeenschappen. Het VVI is van mening dat er nood is aan een totale re-engineering van de gezondheidszorg om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Een omschakeling van een aanbodgericht naar een geïntegreerd en vraaggestuurd zorgmodel vormt hiervoor de sleutel. Die hervorming heeft enkel slaagkansen als de taakafspraken tussen de verschillende overheden worden hertekend.

Om de interpersoonlijke solidariteit tussen de Belgische burgers te bewaren stelt het VVI voor om het financierings- en verzekeringsbeleid op federaal niveau te behouden en te garanderen dat een zelfde zorgverstrekking overal evenveel kost, met een zelfde terugbetaling voor alle patiënten. Zo zal een consultatie bij een huisarts in Oostende een zelfde terugbetalingstarief hebben als een raadpleging in Brussel of Dinant. Een evolutie naar meer globale financieringstechnieken voor zorgprogramma's is hierbij aangewezen. Die basissolidariteit wordt in het VVI-voorstel gecombineerd met een enveloppe-financiering en homogene bevoegdheden voor de gemeenschappen. Een geïntegreerde gezondheidszorg wordt hierdoor mogelijk.

Concreet geeft dit de volgende rolverdeling tussen de federale overheid en de gemeenschappen:


* Federaal niveau: financierings- en verzekeringsbeleid.


- Na een parlementair debat over de te realiseren gezondheidsdoelstellingen spreken de regering en de sociale partners in overleg met de gemeenschappen af welk federaal budget beschikbaar wordt gesteld.

- De overeenkomstencommissies leggen, zoals vandaag, inhoud, prijs, tarief en terugbetaling van de gezondheidszorgen vast. Hierbij worden de Gemeenschappen betrokken, omdat zij mee financieel verantwoordelijk zijn, en omdat zij ook zelf voorstellen kunnen doen.
- Na bepaling van de financiering en de grootte van het federale budget worden de beschikbare middelen via een enveloppe verdeeld tussen de gemeenschappen. Een verdeelsleutel op basis van een bedrag per capita sluit perfect aan op de huidige geografische spreiding van de geneeskundige uitgaven binnen het RIZIV. De gemeenschappen worden op die manier geresponsabiliseerd voor het gezondheidszorgbeleid dat ze voeren: gaan ze het hen toegekende federale budget te boven, dan belet niets hen om bijkomend te investeren, maar het zal onmogelijk zijn om de factuur af te wentelen op de federale overheid. Een overschot daarentegen kan worden gebruikt voor bestaande of nieuwe zorgnoden.


* Gemeenschapsniveau: homogeen gezondheidsbeleid.


- Met de federaal toegewezen enveloppe voert elke gemeenschap een eigen gezondheidszorgbeleid, afgestemd op de reeds bestaande bevoegdheden inzake preventie, welzijn, thuiszorg, ambulante geestelijke gezondheidszorg, wonen, onderwijs en opleiding en werk.
- De gemeenschappen bepalen het aanbod en het volume van de diensten en producten die de zorgverstrekkers mogen aanrekenen. Daarnaast kunnen de gemeenschappen ook nieuwe gezondheidszorgproducten voor terugbetaling aanbrengen en laten goedkeuren op federaal niveau, die nadien binnen het eigen budget moeten worden gefinancierd.

Het VVI pleit ervoor dat zowel de federale overheid als de gemeenschappen alle stakeholders voldoende ruimte bieden en het middenveld nauw bij hun beleid betrekken. Zorgverleners, voorzieningen en diensten moeten de vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen om die zorg te bieden die professioneel verantwoord is en aansluit op de zorgvragen. De zorgverstrekkers zullen op een transparante manier verantwoording afleggen voor de besteding van de middelen. Het is tevens aangewezen ook andere bevoegdheden te hertekenen die verband houden met dit model, bv. de bepaling van de dagprijs in ouderenzorg en de organisatie van de beroepen.

Het VVI is ervan overtuigd dat de uitvoering van dit concept zal leiden tot een performantere gezondheidszorg. Hierdoor zullen de kosten van de vergrijzing, de technologische evoluties en de verwachtingen van de bevolking een breder draagvlak krijgen. Het concept laat tegelijk toe dat de zorg betaalbaar blijft en dat de solidariteit tussen alle Belgische burgers wordt gevrijwaard.

Meer informatie:

VERBOND VAN VERZORGINGSINSTELLINGEN

Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder: 0475 388233
An-Sofie Neirynck, stafmedewerker pers en communicatie: 0479 630712

Guimardstraat 1
1040 Brussel
02 5118008

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: vvi_20080617_131142_217_Att_1.pdf vvi_20080617_131142_217_Att_2.pdf