Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Embryo-selectie voor erfelijke kankers grondig getoetst ongegrond

AMSTERDAM, dinsdag 17 juni 2008onderdag 12 juni 2008

De angst voor het uit Het selecteren van embryo''s voor erfelijke kankers is gelijkeven a aanvaardbaar als screening voor andere ernstige erfelijke aandoeningen. Zorgvuldige toetsing door een Advies van de Gezondheidsraad toonde dat in 2006 aan.

Het bezwaar van tegenstanders, dat in de toekomst om geringere risico's geselecteerd zou kunnen worden, is niet realistisch.met genetische afwijkingen is ongegrond.

NaNationaal en internationaal is er geen enkele aanwijzing voor selectieve abortus op grond van een laagrisicofactor op het krijgen van kanker. Er blijkt ook geen toename te zijn van 'minder ernstige aandoeningen' waarvoor ouders zwangerschapsafbreking overwegen. Kortom, de bevolking is niet bezig met alles testen en alle risico's vermijden. Een verbod of nadere beperking is daarom niet nodig.een ongewenste belemmering voor een kleine groep ouders die deze optie als enige verantwoorde weg ziet.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde vandaag op de website in een commentaar van klinisch genetici prof. dr. M.F. Niermeijer, mw. dr. C.E.M. de Die-Smulders, gynaecoloog-perinatoloog mw. dr. G.C.M.L. Page-Christiaens en medisch ethicus prof. dr. G.M.W.R. de Wert.

Volgens de onderzoekers is de vrees voor een hellend vlak reden voor zorgvuldige afwegingen en transparantie van de praktijk, gericht op maatschappelijke verantwoording - niet voor een verbod. Mensen met een hoger zeer hoog risico op erfelijke kanker of andere erfelijke ziekten beseffen terdege de complexiteit van de afweging bij het krijgen van kinderen. Elke keuze leidt tot verlies. 'Het zou winst zijn als de politiek daarvoor begrip en respect toonde'. De artsen betreuren het daarom ook dat de overheid nu dreigt scherpere eisen te formuleren omdat men bang is dat mensen minder verdraagzaam worden voor steeds geringere defecten van hun nageslacht.

Van veel voorkomende kankers zoals borst-, eierstok-, darm- en baarmoederkanker is 5 tot 10% grotendeels erfelijk bepaald. De ziekte treedt dan op voor het 50e levensjaar, vaak herhaald en in verschillende weefsels en organen. Dragers van een erfelijke aanleg hebben zeer hoge risico's van 50 tot bij enkele genetische afwijkingen (polyposis van de dikke darm) vrijwel 100% op één of meer kankers. Dit is de reden dat jaarlijks enkele tientallen paren bij zwangerschap of reageerbuisbevruchting de embryo willen laten onderzoeken op de erfelijke aanleg voor een dergelijke kanker.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.

NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.



Ingezonden persbericht