Technologie Stichting STW

Jaarverslag 2007; STW blijft zich inzetten voor duurzame innovatie

maandag 16 juni 2008

Technologiestichting STW kan door de aard van haar werk fungeren als radar voor trends in wetenschappelijk onderzoek en utilisatie. In 2007 mondden haar signalen onder meer uit in een opdracht van het Kabinet om samen met FOM en NanoNed verkenningen te doen naar de mogelijkheden voor een Nederlands Nano-initiatief. Deze taak heeft STW in 2007 op verschillende manieren vervuld. Verder is STW in 2007 gekomen met een eerste call in het kader van Perspectief: open onderzoeksprogrammering, op aangeven van de achterban van onderzoekers en bedrijven, voor duurzame innovatie.

Ook beleidsvoornemens van het kabinet wijzen op een benadering van onderzoek en innovatie die STW op het lijf is geschreven. Er is het besef dat middelen bij de beste onderzoekers terecht moeten komen, en dat er zicht moet zijn op de mate waarin de resultaten beschikbaar komen voor de maatschappij. âDe kerncompetenties van STW zouden in de ogen van het kabinet beter benut kunnen worden,â zo staat dan ook in de strategische agenda van het ministerie van OCW. STW voelt zich gesterkt in haar activiteiten, werkwijze en instrumenten ten nutte van onderzoek en innovatie, aldus het jaarverslag 2007.

Op weg naar een Nederlands Nano Initiatief STW heeft zich in 2007 samen met FOM en NanoNed op verzoek van het Kabinet actief verdiept in de wenselijkheid en mogelijkheid van een Nederlands Nano Initiatief met overheidsondersteuning. In juni en september 2007 werd onder meer een serie workshops gehouden op subthemaâs binnen nanotechnologie. In oktober 2007 organiseerde STW een conferentie voor onderzoekers en mogelijke gebruikers van nanotechnologie. Verder participeerde STW in ERA-Net NanoSciences, om een Europese bundeling van krachten te realiseren op het gebied van nanotechnologisch onderzoek. STW fungeert met haar inspanningen als thematrekker nanotechnologie voor NWO. Bij de ontwikkeling van het thema hebben STW, FOM en NanoNed vele externe partijen betrokken zoals de NWO-gebieden CW, ALW en ZonMW, universiteiten en kennisinstellingen, verschillende ministeries, andere innovatie-initiatieven zoals Point-One, de vakbeweging, MKB-ers en grote bedrijven als Philips, ASML, NXP, FEI Company, DSM, Shell en Unilever.

Koers van STW STW heeft met haar grote opdrachtgevers, NWO en het ministerie van EZ, in 2007 goede werkafspraken kunnen maken. STW voert naast haar Open Technologieprogramma een eigen programmering in het kader van Perspectief. Er wordt vanuit Perspectief aansluiting gezocht bij themaâs en sleutelgebieden van NWO en EZ; bij de selectie van programma-voorstellen door STW tellen altijd de wetenschappelijke kwaliteit, het utilisatieperspectief en de mogelijke âimpactâ van het onderzoek.

Kengetallen 2007 In 2007 liepen 537 projecten (excl. Bsik en Valorisation Grant). Daarvan waren er 77 nieuw gehonoreerd. Er zijn 4 nieuwe bedrijven opgericht,95 overeenkomsten gesloten en 12 octrooien aangevraagd. 80% van de betrokken gebruikers is bedrijfsleven; daarvan is 42% MKB. Verder zijn er 8 Valorisation Grants fase-2 toegekend, die waarschijnlijk leiden tot nieuwe bedrijven.

Over STW Technologiestichting STW financiert met een jaarlijks budget van ongeveer 48 miljoen euro hoogwaardig technisch-wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en onderzoeksinstituten en bevordert de toepassing van de onderzoeksresultaten door industrieën en instellingen. Het budget van STW is voor zestig procent afkomstig van NWO en voor veertig procent van het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast begeleidt STW de Bsik-projecten NanoNed en Dutch Program for Tissue Engineering (DPTE).

STW ontwikkelt sinds 2006 in samenspraak met gebruikers en onderzoekers vraaggestuurde STW-programmaâs, gericht op wetenschappelijke excellentie en innovatiebevordering in specifieke segmenten van de industrie.

Meer informatie bij * dr. Eppo Bruins directeur STW tel. 030 6001 278 e-mail: director@stw.nl

Het jaarverslag is te vinden op de website, of kan in druk worden aangevraagd bij Kitty Puijk tel. 030 6001 299 e-mail: k.puijk@stw.nl.