Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie
13 juni 2008
Vooroordelen in sportwereld belemmeren vrouwen
'Vrouwen verdienen gelijke kansen, ook in de sport'
De sportwereld wordt nog altijd gedomineerd door mannen, ondanks alle emancipatorische ontwikkelingen van de laatste decennia. Zowel in hoge bestuursfuncties als in de sportjournalistiek zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Inzicht in waarom statusverschillen tussen mannen en vrouwen zo moeilijk zijn te doorbreken is een eerste vereiste om daar verandering in te brengen. Deze aanbeveling doet Inge Claringbould. Zij promoveert op 17 juni aan de Universiteit Utrecht.
Hoewel evenveel mannen als vrouwen aan sport doen, is de sportwereld nog steeds 'a man's world'. Zo worden bestuurlijke topfuncties overwegend bezet door (blanke) mannen. Over het algemeen geldt: hoe hoger (de status van) een sportfunctie, hoe meer kans dat die door een man wordt opgevuld. Zo zitten er op bondsniveau ongeveer zeven keer zoveel mannen als vrouwen in het bestuur en is de voorzitter vrijwel altijd een man. Ook de sportjournalistiek kent een onevenredig lage man-vrouw-ratio ten opzichte van de 'gewone' journalistiek. Dit betekent dat een meerderheid van mannen niet alleen bepaalt wélke besluiten er in de sportwereld genomen worden, maar ook hoe (en welke) sporten in de media worden uitgelicht.
Stereotypering
Het zijn volgens Claringbould met name allerlei vooronderstellingen, normen en stereotyperingen die de bestaande ongelijkheid in stand houden. Claringbould: 'Zo leeft de veronderstelling dat vrouwelijke journalisten niet in staat zijn een (heren)voetbalwedstrijd te verslaan. Andersom zouden hun mannelijke collega's prima over vrouwensport kunnen schrijven. Van vrouwen met kleine kinderen wordt automatisch gedacht dat zij geen drie weken van huis weg kunnen om de Tour de France te verslaan. Bij mannen is deze gedachte er niet'. Vrouwen zouden, kortom, minder breed inzetbaar zijn en een risicofactor voor de werkgever vormen. Verder gaat men ervan uit dat mannen en vrouwen gelijke kansen hebben en sluit daarbij de ogen voor de realiteit. Terwijl men het tegelijkertijd normaal vindt dat er een grote meerderheid mannen in de hoogste functieniveaus zit. 'Zorg dat dergelijke mechanismes binnen je organisatie worden onderkend, dan heb je al een slag gewonnen', aldus de onderzoeker.
Quotum?
Quota, zoals het onlangs door FNV-voorzitter Agnes Jongerius voorgestelde quotum voor topvrouwen in het bedrijfsleven, kunnen volgens de onderzoeker goed werken. Claringbould: 'Iets dergelijks heeft het Internationaal Olympisch Comité een paar jaar geleden geprobeerd. Het streven van 20% vrouwen in topbestuursfuncties is weliswaar niet gehaald, maar er is sindsdien een duidelijke toename in het aantal vrouwen in sportbesturen. Bovendien komt zo de ongelijke positie van vrouwen in hogere functies op de agenda en wordt er over gediscussieerd'.
Promotie
Inge Claringbould (Bestuurs- en Organisatiewetenschap) promoveert op dinsdag 17 juni om 10.30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Proefschrift: 'Mind the gap: de gelaagde constructie van gender in sportgerelateerde functies'.
Meer informatie
Erzsó Alföldy, persvoorlichter Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, (030) 253 7497,
Universiteit Utrecht