Deelgemeente Charlois Rotterdam

Zonneschijn in de Tarwewijk

Sinds half mei loopt in de Tarwewijk de Actie Zonneschijn; extra activiteiten, onder meer om de naleving van de regels te controleren. De eerste resultaten!

In de Tarwewijk werkt de stadsmarinier samen met de gemeente, deelgemeente Charlois, gemeentelijke diensten, corporatie, bewoners en ondernemers aan een prettige en veilige wijk. Onder de noemer Actie Zonneschijn zijn vanaf half mei veel extra activiteiten uitgevoerd, onder meer om de naleving van de regels te controleren.

Straat voor straat aanpak

Met de straat voor straataanpak nemen de stadsmarinier, deelgemeente, gemeente en corporatie De Nieuwe Unie aangewezen straten in de Tarwewijk onder handen. Het is een brede aanpak op het gebied van woningonderhoud, aard van bewoning, sociale problematiek van bewoners, vervuiling van de achtertuinen en binnenterreinen, en vervuiling van de straten. Ook worden verzakkingen op de straat en stoep verholpen.

Controles Stadstoezicht

Stadstoezicht heeft de eerste drie actieweken bij milieucontroles 282 verkeerd aangeboden huisvuilzakken aangetroffen en verwijderd. Na onderzoek was in 62 gevallen te achterhalen wie de vervuiler was en kon Stadstoezicht boetes van minimaal 59 uitdelen. Doel van deze controles is de bewoners te stimuleren hun afval niet te vroeg en niet op de verkeerde manier aan te bieden, om vervuiling in de wijk te voorkomen. Bij een speciale milieucontrole van Stadstoezicht, Politie en Roteb is bovendien 150 kg grofvuil verwijderd.

Voor niet of onvoldoende betalen voor parkeren deelde Stadstoezicht 599 boetes uit. Ook 22 foutparkeerders gingen op de bon. Het betaald parkeren en de controles daarop hebben tot doel de wijk bereikbaar te houden.

Naast de milieu- en parkeercontroles heeft Stadstoezicht ook nog een brede handhavingsactie gehouden. Daarbij zijn processen-verbaal uitgeschreven voor het niet aanlijnen van de hond, afval op de grond gooien, parkeren op de stoep, tegen de rijrichting inrijden en niet of onvoldoende betalen voor parkeren.

Tegengaan auto-inbraken

Stadstoezicht controleert, om auto-inbraken te voorkomen, regelmatig of er geen waardevolle spullen in autos zijn achtergelaten. Wanneer de medewerkers van stadstoezicht bijvoorbeeld een navigatiesysteem, mobiele telefoon, laptop of tas in een auto zien, proberen ze de eigenaar te achterhalen en te waarschuwen. De meeste automobilisten zijn zo verstandig om geen buit in de auto achter te laten. Bij de verschillende controles is slechts in twee gevallen iets van waarde in een auto gezien maar kon de bestuurder niet achterhaald worden (buitenlands kenteken en lease-auto). Met de controles worden potentiële auto-inbrekers afgeschrikt. Bovendien waarschuwt Stadstoezicht, waar nodig en mogelijk, onoplettende automobilisten om hun eigendommen niet zichtbaar in de auto achter te laten.

Aanpak overlast

De politie controleerde, deels via de dagelijkse surveillances maar ook in gezamenlijke acties met Stadstoezicht, actief op overlast en gebruik van drank en drugs op straat. Hierbij zijn diverse processen-verbaal uitgedeeld voor hangen in portieken, schade toebrengen aan straatmeubilair en achterlaten van rommel op straat.

Scootercontrole

De politie heeft 15 bekeuringen uitgedeeld bij een ASO-actie (Aanpak ScooterOverlast), Daarbij controleert de politie scooter- en brommerrijders grondig op vermogen, geluid, bromfietscertificaat, verzekering, dragen van helm en verkeersovertredingen.

De politie registreert alle overtreders. Na een tweede strafrechtelijke overtreding kan de scooter of brommer door de Officier van Justitie in beslag genomen worden.