Gemeente Zoetermeer

Taart en complimenten voor Zoetermeerse aanpak regeldruk

Klik hier voor vergroting

Foto college met taart en brief staatssecretaris

Zoetermeer is een van de pioniergemeenten op het gebied van deregulering. Zo heeft de stad een aparte wethouder deregulering en de afspraak in het collegeprogramma dat er in 2010 30% minder administratieve lasten zijn dan in 2006. Afgelopen maanden zijn hiervoor al 72 producten doorgelicht en zijn over een aantal producten workshops georganiseerd om de procedure en formulieren tegen het licht te houden. Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk is de actieve houding van Zoetermeer ook opgevallen. Hij stuurde het college een taart en een brief met zijn complimenten waarin hij zijn waardering uitspreekt over de voortrekkersrol van de gemeente op het gebied van deregulering.

Patrick van Domburg, wethouder deregulering, laat namens het college weten blij te zijn met de waardering van de staatssecretaris: In het Zoetermeerse collegeprogramma 2006-2010 is opgenomen dat samen met bedrijven en inwoners aanbevelingen worden gedaan voor vermindering van de regelgeving en administratieve lastendruk. Inmiddels is al een aantal vergunningen afgeschaft, zoals de terrasvergunning voor horecaondernemers en de evenementenvergunning voor kleine evenementen. Hier is geen vergunning meer voor nodig maar volstaat een melding. Dit is prettiger voor de inwoner of het bedrijf dat de vergunning aanvraagt.

Onlangs zijn drie workshops gehouden waarin de aanvraag bijzondere bijstand, het rechtmatigheidsformulier voor bijstandsaanvragers, aanvragen en afhandeling van toeristenbelasting, rioolaansluiting, begrafenisregels en evenementenvergunningen zijn doorgenomen. Deelnemers aan deze workshops waren inwoners en afgevaardigden van betrokken bedrijven, ambtenaren van Zoetermeer maar ook van andere gemeenten en wethouders. Ook kwamen medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG kijken hoe de workshops verliepen. De Zoetermeerse inwoner of medewerker van een bedrijf vertelde over zijn ervaringen bij het aanvragen van een bepaalde vergunning of product. De ambtenaar vertelde vervolgens waarom bepaalde handelingen toch nodig zijn. Daarna werd gezamenlijk het hele dossier doorgelicht om te kijken of de procedure niet veel eenvoudiger kan. Bij de regels rond aangifte voor een uitvaart bleek bijvoorbeeld dat uitvaartondernemers vaak naar het Stadhuis moesten om voor het overlijden van een persoon alle zaken te regelen. Aangezien er ieder jaar zon zevenhonderd mensen overlijden in Zoetermeer zorgt dit voor een overdosis aan administratie. In de workshop is een eerste aanzet gegeven om de administratieve last op dit gebied een stuk te verminderen, onder andere door de overlijdensaangiften meer te gaan digitaliseren. De komende tijd wordt dit nader uitgewerkt.