KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

17-6-2008

Team Volvo Ocean Race derde tijdens Hyeres-editie van iShares Cup

Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni werd in het Zuid-Franse Hyeres de tweede wedstrijdserie van de iShares Cup 2008 gevaren. In de extreme weersomstandigheden, met windsnelheden tot boven de 50 km/uur, presteerde de Nederlandse bemanning van Team Volvo Ocean Race zeer goed en wist een derde plek te bemachtigen. Team Origin, de winnaar van de iShares Cup 2007, heeft in het algemeen klassement de leiding overgenomen. De Nederlandse editie vindt plaats van 19 tot en met 21 september 2008 in de Amsterdamse IJ-haven.

De harde wind in Hyeres zorgde voor spectaculaire momenten tijdens de derde wedstrijdserie van de iShares Cup 2008. Tijdens de trainingsrace kapseisde de Extreme 40 van Team Holmatro, waarbij bemanningslid Gerd Habermuller een gebroken rib opliep. Hij zal gedurende de rest van de regatta worden vervangen door Nederlander Ed van Lierde. Verschillende andere boten kwamen in de problemen, maar alle teams wisten zich goed te herstellen en na een pitstop de wedstrijd te hervatten.

Team Volvo Ocean Race met schipper Herbert Dercksen en Volvo Ocean Race veteranen Arend van Bergeijk, Gerd-Jan Poortman en Simeon Tienpont bewezen in Hyeres dat ze mee kunnen varen in de top van het Extreme 40 circuit. De bemanning van Dercksen mist ervaring in het catamaranzeilen, maar wist toch enkele races te winnen en tijdens het evenement in Hyeres als derde te eindigen.

Dercksen: Het waait hier erg hard en dan zijn wij in ons element. We konden heel direct competitie leveren. Echt super dat we in de top mee konden varen. Er zeilen toppers mee uit de Americas Cup die al heel lang samenwerken en ook al meer ervaring hebben met de Extreme 40. Wij zijn net begonnen, maar we boeken enorm veel vooruitgang. En als het dan flink waait zijn we niet te stoppen.

Van 2 tot en met 4 augustus zal de iShares Cup het Zuid-Engelse Cowes aandoen. Dercksen kijkt er naar uit. In Cowes is meer ruimte en de wind is stabieler. We hopen dan weer in de kopgroep te zitten. De finale van de iShares Cup wordt van 19 tot en met 21 september gevaren in de Amsterdamse IJ-haven. Vanaf de wal zijn de races goed te volgen, omdat de Extreme 40s vlak langs de kant varen met snelheden die kunnen oplopen tot 65 km/uur.

Kijk op de www.iSharesCup.com voor meer informatie over de iShares Cup 2008 of kijk op
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid1454928681?bctid=14607 62751 om een indruk te krijgen van de iShares Cup Amsterdam 2007. Beelden van enkele spectaculaire momenten tijdens de wedstrijdserie in Hyeres zijn op
http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1454928681/bctid16088232 86 te bekijken.

iShares Cup Sailing Serie 2008:
iShares Cup, Hyeres, 13-15 juni
iShares Cup at Skandia Cowes Week, 2-4 augustus
iShares Cup, Kiel, 29-31 augustus
iShares Cup Amsterdam, 19-21 september

Internetadres: www.iSharesCup.com