Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EZ DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Datum Uw kenmerk 16 juni 2008 MLB/FTZ/25596 2070822580

Onderwerp
Kamervragen lid Gerkens (SP) uitzendingen via
internet

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van de Kamerlid Gerkens (SP) van uw Kamer over de bereikbaarheid van uitzendingen van de publieke omroep via internet.

De vragen werden mij toegezonden bij uw brief met kenmerk 2070822580.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/3

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Gerkens (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de bereikbaarheid van uitzendingen van de publieke omroep via internet. (Ingezonden 11 juni 2008, kenmerk 2070822580)


1 Vraag:
Is het u bekend dat de NOS alleen te bekijken is door gebruik te maken van Microsoft software? Wat is hierover uw mening?

Antwoord:
Het is mij bekend dat voor het bekijken van de (live) internetuitzendingen van de NOS Microsoft software gebruikt moet worden. De Publieke Omroep heeft daarvoor gekozen met als overweging het bereik op de computers in Nederland, de kosten voor de verspreiding via internet, de licentiekosten en serverkosten. Zie ook het antwoord op vraag 2, ik vind deze keuze begrijpelijk.


2 Vraag:
Hoe rijmt u dit met het actieplan Nederland Open van de staatssecretaris van Economische Zaken, waarin open standaarden hoog in het vaandel staan? Kunt u uitleggen waarom ervoor gekozen is om een grote groep Nederlanders het live streamen onmogelijk te maken door de publieke omroep? Zo neen, waarom niet?

Antwoord:
De uitgangspunten van het actieplan Nederland Open in Verbinding gelden ook voor de Publieke Omroep. Dat betekent dat hij open standaarden zal moeten toepassen, tenzij er gegronde redenen zijn om dit niet te doen.

Voor het uitzenden van (live) evenementen via internet worden hoge eisen gesteld aan het gebruik van de beschikbare rechten voor uitzending. Voor deze uitzendingen, waarbij Digital Right Management (DRM) nodig is, bestaan er twee producten: Microsoft Silverlight en Adobe Flash. Beide producten zijn geen volledige open standaard. Er bestaat op dit moment nog geen betrouwbaar product dat volledig open standaard is. Gegeven de huidige stand van de techniek handelt de Publieke Omroep dus conform het actieplan.

Het Microsoft softwareprogramma Silverlight kan op Windows computers worden gebruikt met Internet Explorer en Firefox. Op het Apple OSX besturingssysteem werkt Silverlight onder de browser Safari. Voor Linux is deze mediaplayer op dit moment nog in ontwikkeling. De gebruikers van Microsoft Windows en Apple OSX hebben dus toegang tot de live uitzendingen van de Publieke Omroep via internet. Daarmee wordt 99% van Nederland gedekt.

De on-demand diensten van de Publieke Omroep (o.a. Uitzendinggemist) kunnen bekeken worden met Windows Mediaplayer en op Apple en Linux computers met Quicktime danwel MPlayer. Deze uitzendingen worden in meerdere standaarden door de Publieke Omroep aangeboden en zijn voor

blad 3/3

nagenoeg iedereen toegankelijk. Op de website van Uitzendinggemist is via de helpfunctie informatie te vinden hoe de uitzendingen op de verschillende platforms bekeken kunnen worden.


3 Vraag:
Welke maatregelen gaat u treffen om ervoor te zorgen dat op korte termijn de publieke omroep alle via internet beschikbare programma's uitzendt in open standaarden?

Antwoord:
De Publieke Omroep volgt de ontwikkeling van open standaarden nauwgezet. Hij geeft aan dat indien er een geschikte alternatief wordt ontwikkeld, deze in overweging wordt genomen. Ik zal de Publieke Omroep zo nodig aanspreken op zijn verantwoordelijkheid als het gaat om de uitvoering van het voornoemde actieplan.


4 Vraag:
Kunt u deze vragen, met het oog op het EK voetbal, binnen een week beantwoorden?

Antwoord:
Bij deze.