AutoRai

Dubbelzege voor Ford in WRC Rally van Turkije

(6/16/2008)
Mede dankzij een meesterlijke wedstrijdtactiek kon Ford dit weekend een prachtige een-twee overwinning noteren in de Rally van Turkije. Mikko Hirvonen behaalde zijn tweede overwinning dit seizoen met een Ford Focus RS World Rally in het FIA World Rally Championship.

Daardoor kwam hij weer aan de leiding in de rangschikking voor de rijders. Teamgenoot Jari-Matti Latvala kwam met een achterstand van slechts 7,9 secondes na hem aan de finish, ook in een Focus RS. Hierdoor vergrootte Ford de voorsprong in het merkenkampioenschap naar negen punten.

Ford vestigde door de winst in Turkije een niet te evenaren record: het merk met de Blauwe Ovaal scoorde zonder onderbreking punten voor het WK in 100 (!) achtereenvolgende rallies. Een prestatie die nooit eerder is geleverd sinds het WRC in 1973 werd geïntroduceerd.

Op de eerste dag van de rally domineerden Hirvonen en Latvala het evenement maar zij gingen op de laatste meters van de laatste KP bewust van het gas. Hierdoor verkregen zij een betere startpositie voor de dag erna. Een lagere startpositie betekent dat het nadeel wordt voorkomen van het moeten âschoonvegenâ van het parcours.

Op zaterdagmorgen klommen de beide Ford Finnen dan ook direct op naar de eerste en tweede plek. Zij vielen zo hard mogelijk aan om de voorsprong op hun belangrijkste rivaal voor de titel, Sebastien Loeb, zo groot mogelijk te maken. Op de laatste dag moesten Hirvonen en Latvala als eerste over de proeven maar de buffer was groot genoeg om een ontketende Loeb op achterstand te houden. Dit was de tweede een-twee van Ford dit seizoen.

De achtste ronde voor het WK werd verreden in de omgeving van Kemer, een fraaie badplaats aan de Turkse zuidkust. De rijders moesten negentien klassementsproeven in de omringende bergen afleggen met een totaalafstand van 360,12 kilometer. De temperatuur liep soms op tot ver boven de 40 graden.

Een opgetogen Hirvonen omschreef het weekend met één woord: verbazingwekkend. âIk had Malcolm Wilson beloofd dat ik in leidende positie aan mijn thuisrally, de Rally van Finland, zou beginnen. En dat gaat nu dus gebeuren! Het was een ongelooflijk zwaar weekend voor de rijders, de autoâs en de banden, met een groots gevecht met Jari-Matti. En dat heb ik gelukkig kunnen winnen. Het was het juiste moment voor een overwinning omdat het de vorige keer in Griekenland niet zo goed ging. Het geeft een heerlijk gevoel om de viervoudige wereldkampioen in een direct gevecht te verslaan,â aldus de gelukkige winnaar.

âOnze tactiek heeft goed gewerkt en ik had vanmorgen geen problemen met het âschoonvegenâ van de proeven. Dit was echt een teamprestatie. De laatste proef was ik behoorlijk nerveus en ik reed voorzichtig om mijn banden te sparen. Het belooft de tweede helft van het seizoen nog een spannend gevecht om de titel te worden. Nu wil ik alleen nog maar naar huis om mijn twee zoontjes te zien,â zei Hirvonen, die zich de hele rally niet lekker voelde en daardoor niet had kunnen eten.

Latvala was blij met zijn tweede plaats, nadat hij op de eerste dag een minuut had verloren met twee lekke banden. âMijn doelstelling hier was een podiumplek en ik ben blij dat ik heb kunnen strijden om de overwinning. Ik had op deze proeven overigens nog niet zo veel ervaring. Onze tactiek is goed uitgepakt; het was een groot risico, maar ook een goede beslissing. Ik heb ook geleerd om âzuinigerâ te rijden om mijn banden te sparen. Dat is goed voor mijn zelfvertrouwen,â legt Latvala uit.

BP Ford Abu Dhabi team director Malcolm Wilson: âOnze tactiek heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Onze twee jonge rijders hebben dit weekend uitstekend gepresteerd. Het was best dapper om vrijdag bewust tijd in te leveren, maar dat heeft wel gewerkt. Ik ben erg trots op de jongens en het gehele team. Mikko heeft de wedstrijd van zijn leven gereden.â

Ford of Europe's motorsport director Mark Deans voegt daar aan toe: âHet behalen van punten in honderd opeenvolgende rallies is een bewijs van betrouwbaarheid en consistentie. Een toonbeeld van snelheid, kracht en betrouwbaarheid van de Focus RS World Rally Car en prima prestaties van de Ford-rijders aan het stuur. Het was voor ons een perfect weekend en uiterst succesvol voor Ford met tien Fords Focus in de top tien.â

Stobart Ford-rijder rijder Henning Solberg eindigde als vijfde en teamgenoot Matthew Wilson als zevende.

De volgende rally is de Rally Finland van 31 juli tot 3 augustus, verreden in de omgeving van Jyväskylä.