GroenLinks in de Europese Unie
Prioriteiten Straatsburgweek 16 - 19 juni 2008
Maandag
Hoorzitting benoeming Eurocommissaris voor Justitie
Maandagavond is er een hoorzitting in het Europees Parlement om Jacques Barrot als Eurocommissaris voor Justitie te kunnen benoemen. Kathalijne Buitenweg stelt Barrot namens de Groenen vragen over de uitbreiding van de anti-discriminatierichtlijn.
Terugdringen van afval, rapport Jackson
Het Europees Parlement debatteert over een compromis dat is bereikt met de lidstaten over nieuwe afvalwetgeving. Volgens Kathalijne Buitenweg is het positief dat in het compromisvoorstel bepalingen zijn opgenomen om de hoeveelheid afval terug te dringen. Lidstaten moeten hiervoor volgens het compromisvoorstel programma´s ontwikkelen. Toch is Buitenweg niet helemaal tevreden met het compromis. Ze vindt dat de ambitie om de hoeveelheid afval terug te dringen niet hoog genoeg ligt. Bovendien betreurt ze het dat de doelstellingen om uiterlijk in 2020 meer dan de helft van het afval te recyclen, niet volledig bindend zijn.
Kwaliteit grondwater, rapport Laperrouze
Het Europees Parlement debatteert over milieukwaliteitsnormen voor water. Een onderhandelingsdelegatie van het Europees Parlement bereikte daarover een compromis met de lidstaten. Kathalijne Buitenweg is blij dat de verontreiniging van oppervlaktewater flink teruggedrongen wordt. Het EP wilde een aantal stoffen dat schadelijke effecten op onder meer het zenuwstelsel en het immuunsysteem kan hebben, aan de lijst van prioritaire stoffen toevoegen. Dat is helaas niet gelukt, waardoor er nu nog onvoldoende strenge eisen aan deze stoffen worden gesteld. Maar de Europese Commissie heeft wel aangegeven de komende twee jaar alsnog goed naar deze stoffen te kijken en voorstellen te doen voor maximumconcentraties van deze stoffen in het water. Buitenweg hoopt dat het EP zo alsnog aan het langste eind zal trekken, waardoor milieu en volksgezondheid in de nabije toekomst beter beschermd worden.
Dinsdag
Terugkeerregeling illegale immigranten, rapport Weber
Het Europees Parlement debatteert over de langverwachte ontwerprichtlijn die gemeenschappelijke standaarden en procedures voor de terugkeer van illegale immigranten moet vaststellen. De richtlijn moet een minum aantal waarborgen introduceren voor illegale immigranten die uitgezet worden. Al in 2005 deed de Europese Commissie een voorstel om het terugkeerbeleid van de lidstaten te harmoniseren. Drie jaar lang konden de Raad en het EP het niet eens worden over de inhoud ervan. Nu ligt er een compromisvoorstel. GroenLinks is tegen het voorstel, voornamelijk vanwege de maximale termijn voor opsluiting van illegale migranten. Volgens Kathalijne Buitenweg is anderhalf jaar veel te lang om mensen, en vooral kinderen, op te sluiten omdat hun land van herkomst niet meewerkt aan hun terugkeer.
Liberalisering elektriciteitsmarkt, rapport Morgan
Het Europees Parlement debatteert over de interne markt voor energie. Volgens Kathalijne Buitenweg is het belangrijk dat de productie van energie en het eigendom van de energienetwerken volledig ontkoppeld worden. Als energiegiganten de netwerken in handen houden, zoals onder andere Duitsland en Frankrijk dat graag zouden zien, dan is eerlijke concurrentie vrijwel onmogelijk. Bovendien kan het dan voor nieuwe energieproducenten, zoals de producenten van duurzame energie, extra moeilijk zijn om toegang te krijgen tot de energienetwerken. De Groenen zullen zich er hard voor maken dat duurzame energie voorrang krijgt op vieze energie. Als er op een bepaald moment een overcapaciteit aan energie is, dan moet eerst de duurzame energie aan het net geleverd worden. Daarnaast moet het voor lidstaten mogelijk zijn om energieproducenten te dwingen een deel van hun omzet in duurzame energieproductie en energie-efficiëntie te investeren. Want die investeringen zijn nodig voor een schone toekomst en komen nu nog maar mondjesmaat op gang.
Woensdag
Bescherming van voetgangers, rapport Ferrari
Jaarlijks overlijden duizenden kwetsbare weggebruikers als gevolg van verkeersongevallen. Daarnaast raken elk jaar honderdduizenden kwetsbare weggebruikers gewond, zoals fietsers en voetgangers. Het Europees Parlement stemt daarom over maatregelen om deze groep weggebruikers beter te beschermen. De verwachting is dat een meerderheid volgende week in zal stemmen met strengere eisen aan auto´s, waaronder de invoering van een verplicht systeem dat remmen gemakkelijker maakt. Joost Lagendijk is voorstander van de maatregelen, want schattingen laten zien dat deze ervoor zullen zorgen dat er elk jaar tienduizenden mensen minder gewond zullen raken. Ruim duizend verkeersongevallen met dodelijke afloop kunnen erdoor worden voorkomen.
Vervoer van gevaarlijke goederen, rapport Liberadzki
Het Europees Parlement debatteert over maatregelen om de veiligheid te garanderen van het transporteren van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren. Dat is hard nodig. Hoewel er nu al Europese wetgeving bestaat voor transport van gevaarlijke stoffen per spoor en over de weg, geldt dit nog niet voor transport per schip. Volgens Joost Lagendijk is het belangrijk om hierover Europese wetgeving aan te nemen. Het transport van deze goederen is ook grensoverschrijdend, dus dan is het belangrijk dat je ook de bescherming van milieu en volksgezondheid grensoverschrijdend regelt. De Groenen vragen al langer om een samenhangend pakket van maatregelen voor transport van gevaarlijke stoffen. Volgens Lagendijk is het pure winst dat dit er nu ook komt.
------------------------