UMTS krijgt serieuze concurrentie

16/06/2008 19:38

Call Max

Sinds 12 juni 2008 kent de wereld een nieuwe standaard op het gebied van communiceren, namelijk de 802.20 oftewel MobileFi. Deze standaard draagt zorg voor mobiele IP breedband communicatie vanaf 1 Mbit per seconde, werkt zelfs bij 250 km/h en met een vertraging minder dan 50 milliseconde, ideaal voor mobiel bellen over IP (zoals Skype) en online gamen.

Vandaag de dag zijn er enorm veel mogelijkheden op het gebied van mobiel communiceren. Inmiddels is 3G oftewel UMTS overal ingeburgerd, echter op korte termijn zullen nieuwe operators de markt gaan betreden met beter technologieën, zoals het opkomende mobiel WiMax wat eind dit jaar door de overheid geveild gaat worden. Maar wat is er nu precies in de markt te vinden, wie is waar mee bezig en wat kunnen we verwachten. Hieronder een opsomming:

IEEE 802.20 (Mobile-Fi)

Mobile-Fi is qua gebruik te vergelijken met WiFi en Mobiel Wimax, maar heeft een veel grotere reikwijdte. WiFi en Mobile Wimax maken gebruik van de modulatie OFDM, het nadeel daarvan is dat alleen dichtbij de antenne de gewenste snelheden behaald kunnen worden en verder van de antenne de snelheid wordt teruggeschakeld en ook de vertraging oploopt. Mobile-Fi scant eerst de omgeving af als een soort radar. Na de lokalisatie van de gebruiker worden er meerdere verbindingen opgezet, zodat ook ver van de antenne de maximale snelheid behaald wordt. Overal in het dekkingsgebied kan de maximale snelheid van 2 Mbit per seconde behaald worden, tevens wordt de snelheid per gebruiker toegewezen en is deze niet gedeeld met andere gebruikers. De dekking per centrale antenne is in stedelijke omgevingen 2-3 kilometer en in buitengebieden tot 12 KM. Voor een landelijk dekkend netwerk zijn ongeveer 350 opstelpunten nodig.

In Nederland bezit Callmax tot 2015 over de 1,8 GHz frequentie waarop Mobile-Fi wordt toegepast.

IEEE 802.16e (Mobiel Wimax)

Mobiel Wimax is de mobiele variant van vast Wimax en is ook daarop gebaseerd. Met dit radiosysteem is het mogelijk om een draadloze breedband verbinding te leggen tussen een centrale antenne en een aantal decentrale punten die zich volledig vrij in het dekkingsgebied kunnen bewegen. Het overschakelen naar een andere centrale antenne met behoud van de verbinding is mogelijk. Ook aan de gebruikerskant is een opgestelde antenne niet nodig en daarmee kan mobiel Wimax geïntegreerd worden in telefoons en laptops, zoals ook bij UMTS. Realistische snelheden onder ideale condities (zichtverbinding) en dichtbij de antenne 5 Mbit per seconde. Dekking per centrale antenne in stedelijke omgevingen 500 meter en in buitengebieden tot 5 KM. Voor een landelijk dekkend netwerk zijn ongeveer 3000 opstelpunten nodig.

De benodigde frequentie 2,6 GHz voor mobiel Wimax zal eind dit jaar door de overheid worden geveild.

IEEE 802.16d (Vast Wimax)

Vast Wimax is een radiosysteem waarmee het mogelijk is een draadloze breedband verbinding te leggen tussen een centrale antenne en een aantal decentrale punten. Het systeem is ideaal om bedrijfstelefooncentrales of huurlijnen op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen aan te sluiten op het vaste net, zonder dat daarvoor kabels in de grond gelegd hoeven te worden gelegd. Ook kunnen gebieden waar geen ADSL aanwezig is aangesloten worden. De gebruiker krijgt dan een ontvanger met een buitenantenne die hij dient te richten naar de centrale antenne. Theoretische maximale afstand die overbrugt kan worden bedraagt 50 kilometer bij een zichtverbinding en maximaal 70 Mbit per seconde.

In Nederland beschikt Worldmax tot 2015 over de 3,5 GHz Wireless Local Loop frequentie waarop vast Wimax toegepast kan worden.