European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/74

Brussel, 10 juni 2008

10527/08 (Presse 167)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de vrijlating van mensenrechtenactiviste Moutabar Tadjibaeva door de Oezbeekse autoriteiten

De Europese Unie is ingenomen met de voorwaardelijke invrijheidstelling van mevrouw Tadjibaeva, een bekende mensenrechtenactiviste in Oezbekistan. Zij spoort de Oezbeekse autoriteiten aan haar volledige gratie te verlenen. De EU hoopt dat mevrouw Tadjibaeva naar het buitenland zal kunnen reizen om de Martin Ennals-prijs 2008 in ontvangst te nemen, die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon die zich op een bijzondere manier inzet in de strijd tegen de mensenrechtenschendingen. De EU doet ook een oproep aan de Oezbeekse autoriteiten om alle mensenrechtenactivisten en gevangenen wier situatie door de EU onder de aandacht van die autoriteiten is gebracht, onmiddellijk vrij te laten.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom