Donner antwoordt op WGA Kamervragen ingegeven door Wegéon
Advisering rondom private WGA is meer dan alleen maar een publieke en private premie vergelijking. Een goed advies voorkomt ellende en kan veel geld besparen
UDENHOUT, 20080616 -- Minister Donner heeft op 3 juni 2008 antwoord gegeven op Kamervragen, gesteld door de CDA-leden Omtzigt en Van Hijum, naar aanleiding van de stelling van Wegéon: "Het staat een verzekeraar vrij om WGA- verzekeringen aan te bieden waaronder alleen werknemers met een contract voor onbepaalde tijd vallen". Ook minister Donner is het met deze stelling eens en wijst, net als Wegéon, op de valkuilen en ziet geen reden tot aanpassing van de wetgeving.
Op grond van artikel 40 van de wet financiering sociale verzekeringen moet de eigen risico drager een schriftelijke garantverklaring overleggen waarin de verzekeraar zich verplicht alle verplichtingen uit het eigen risico dragen na te komen. Deze garantie mag niet worden beperkt tot een bepaalde groep werknemers. De garantie strekt zich uit tot alle verplichtingen die voortvloeien uit het zelf dragen van het WGA-risico. Daarmee strekt de garantie zich uit tot alle werknemers voor wie de werkgever eigen risico drager is of wordt. Aangezien van tevoren niet vaststaat welke werknemers in de WGA komen en ten laste van welk fonds de WGA-uitkering komt, moet de garantie zo opgesteld zijn dat ze alle werknemers dekt die het aangaat.
Werknemers zijn van rechtswege verplicht verzekerd tegen het risico op arbeidsongeschiktheid, ongeacht of zij werkzaam zijn bij een werkgever die publiek verzekerd is of eigen risico drager is.
Het staat verzekeraars en tussenpersonen vrij om polissen aan te bieden voor de private WGA, waaronder alleen mensen met een vast contract vallen.
Op het moment waarop een werknemer recht krijgt op een WGA-uitkering, stelt het UWV vast of dit een werknemer is van wie de WGA-uitkering ten laste van de eigen risico drager komt of ten laste van een fonds. Er kan geen garantie worden overlegd waarin bij voorbaat werknemers van een bepaalde afdeling of werknemers met een bepaald contract buiten de garantie vallen. Pas op het moment van de WGA-intrede staat namelijk vast of ze onder de verplichtingen die voortvloeien uit het eigen risico dragen (en daarmee ook de garantie) vallen of niet.
De werknemer die bij afloop van een dienstverband voor bepaalde tijd ziek is, heeft (meestal) recht op ziekengeld op grond van de Ziektewet (Vangnetregeling). De WGA-uitkeringen aan werknemers, die uit de dienstbetrekking waaruit de WGA-uitkering is ontstaan recht hadden op ziekengeld, worden door UWV niet verhaald op een werkgever die eigenrisicodrager is voor het WGA-risico. De WGA- uitkering is dan namelijk publiek.
De WGA-lasten van werknemers die uit de dienstbetrekking waaruit de WGA-uitkering is ontstaan recht hadden op een ZW-uitkering, vallen buiten het eigen risico dragen en worden doorbelast via de sectorpremie die alle werkgevers (publiek verzekerden en eigen risico dragers) betalen. Over het algemeen betreft dit tijdelijke dienstverbanden. In die zin is de veronderstelling van Wegéon dat werknemers met een dienstverband voor bepaalde tijd altijd onder het Vangnet Ziektewet vallen en daardoor hun WGA-uitkering nooit voor rekening van de eigen risico drager kan komen waar. Wegéon wijst daarbij steeds op de navolgende valkuil.
Het is denkbaar dat werknemers op het moment van intreden van ziekte een tijdelijk dienstverband hebben, maar gedurende de ziekteperiode alsnog een vast dienstverband krijgen. Een publieke WGA- uitkering is dan niet van toepassing. Neem deze uitzonderingen mee in de onderhandelingen met verzekeraars en voer een goede administratie, zodat er geen werknemers tussen wal en schip vallen!
De garantiestelling waarop verzekeraars aangesproken worden, heeft betrekking op alle verplichtingen die voortvloeien uit het eigen risico dragen voor de WGA, ongeacht de polisvoorwaarden. In de commerciële tariefstelling kunnen verzekeraars de premie stellen zoals ze wenselijk achten en daarbij ook de berekening gebruiken die ze willen. Dus ook alleen premie voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Het Kabinet wil dat de financiële gevolgen van gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) volledig privaat uitgevoerd gaan worden. Nu heeft een werkgever nog tweemaal per jaar (1 januari en 1 juli) de keuze uit publiek of privaat verzekeren.
Verzekeraars accepteren langdurige zieke werknemers niet standaard. Vaak worden alleen langdurige zieke werknemers met een eerste ziektedag vanaf een bepaalde datum meeverzekerd. Deze groep valt dan onder het inlooprisico. Voor de overige groep zieke werknemers heeft de werkgever wellicht in het verleden het predicaat geen "schone" werkgever gekregen, en is de werkgever om die reden nog niet uitgetreden. De kans dat er wel sprake is van een "schone" werkgever is groot. Wegéon kan per verzuimgeval een prognose, incl. financiële scan, afgeven van het mogelijke toekomstige WGA- risico van de langdurige zieke werknemer.
Voor 1 oktober a.s. dient bij de Belastingdienst gemeld te worden dat de werkgever per 1 januari 2009 eigen risico drager WGA wordt. Arno Linkels, directeur Wegéon, adviseert werkgevers nu al te gaan praten met de commerciële verzekeraars. Een goede voorbereiding is het halve werk en kan de werkgever veel geld besparen. Voor meer informatie zie www.wegeon.nl.