Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 16 juni 2008

Onderzoeker Jacques Necker promoveert op politieke communicatie Internet brengt Europa dichterbij burgers

Het internet zorgt ervoor dat Europa dichter bij burgers komt te staan, zo blijkt uit het proefschrift van onderzoeker Renée van Os, dat zij vandaag verdedigt aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Renée werkt bij onderzoeksbureau Jacques Necker.

Met de Europese verkiezingen van 2009 in het vooruitzicht, laat dit proefschrift zien dat tijdens twee eerdere Europese evenementen ­ de Europese verkiezingen in 2004 en het referendum over de Europese grondwet in 2005 ­ het internet het gevoel van betrokkenheid van burgers bij Europa als democratische eenheid heeft vergroot. Van Os: "Europa ís zichtbaar op het internet, in tegenstelling tot in kranten of op televisie, die vaak slechts mondjesmaat rapporteren over Europa. Voor burgers is het de perfecte informatiebron om zich goed voor te bereiden op verkiezingen of een referendum".

Positieve impuls
Het internet zorgt ervoor dat burgers meer kennis kunnen opdoen over de voor- en nadelen van Europese samenwerking en het `democratisch tekort' en de afstand tussen burgers en politici wordt verkleind. Van Os laat heeft in haar promotieonderzoek vele websites van politieke actoren (politieke partijen, overheidsinstanties, belangengroepen, sociale bewegingen) onderzocht, in Nederland maar ook in andere EU-lidstaten. Deze actoren spreken over Europa als succesvol samenwerkingsproject dat ervoor zorgt dat grensoverschrijdende problemen zoals terrorisme, internationale criminaliteit en milieuproblemen beter aangepakt kunnen worden. Op deze manier geven de politieke actoren achter deze websites een positieve impuls aan het gevoel van betrokkenheid van burgers bij de EU.

Raadsverkiezingen 2010
Van Os constateert verder dat overheidsorganisaties en politieke partijen vooral aandacht schenken aan officiële Europese gebeurtenissen en dat minder geïnstitutionaliseerde actoren zoals belangengroepen, vakbonden en sociale bewegingen vaker berichten over dagelijkse zaken en (bureaucratische) procedures in de EU. "Kranten komen vaak niet verder dan berichten over feitelijke zaken met betrekking tot Europa. Websites van politieke actoren daarentegen verschaffen veel meer achtergrondinformatie," legt Van Os uit. "Ook zijn zij veel meer bezig met de vraag `wat maakt ons Europeanen', en `welke waarden liggen ten grondslag aan de Europese gemeenschap'. Renée van Os werkt bij Jacques Necker dat effectiviteitsonderzoek doet in opdracht van decentrale overheden en rekenkamers. Ook voor Jacques Necker is de participatie van burgers in de politiek een belangrijk thema, zeker met het oog op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Dit onderzoek biedt ook voor politieke actoren op gemeentelijk niveau aanknopingspunten: het gebruik van communicatiekanalen zoals het internet heeft effect in het mobiliseren van burgers in verkiezingstijd.

Meer informatie
Renée van Os (06 ­ 260 489 80 of vanos@necker.nl)verdedigt haar proefschrift op 16 juni om 15.30 uur. Naar aanleiding van deze promotie verschijnt er ook een populair-wetenschappelijk artikel. Als uw medium belangstelling heeft dit te plaatsen, kunt u met ons contact opnemen. Zie ook www.necker.nl en de wetenschapsagenda van de Radboud Universiteit.


---- --