Texel 7e in eilandentop National Geographic Traveler
Texel behoort tot de meest authentiek gebleven eilanden ter wereld. Het grootste Waddeneiland staat op de 7e plaats in een wereldwijd onderzoek in opdracht van reismagazine National Geographic Traveler. In de Nederlandstalige editie, die nu in de winkel ligt, wordt het een schoolvoorbeeld van duurzaam toerisme genoemd.
Een jury van 522 experts op het gebied van duurzaam toerisme beoordeelde een selectie van 111 eilanden op natuurbescherming en het behoud van cultuur en tradities. National Geographic Traveler koos voor eilanden omdat die synoniem voor vakantie staan . Bovendien lopen juist de meest populaire reisbestemmingen het risico door de toeristenstroom te worden aangetast. De eilanden die in het onderzoek het hoogst scoorden, waaronder Texel, kregen het predikaat uitstekend . Dit staat voor in uitstekende conditie, betrekkelijk onaangetast, met een goede kans zo te blijven .
Een derde natuurgebied
Het grondoppervlak van Texel beslaat 16.000 hectare. Een derde daarvan is beschermd natuurgebied. Hieronder bevinden zich unieke gebieden, zoals het uitgestrekte duinlandschap en de Slufter, de enige plaats in Nederland waar de zee van oudsher ongehinderd het land kan binnendringen. Op Texel komen bedreigde dier- en plantensoorten in grote aantallen voor. De biodiversiteit is erg groot. Zo is Texel een van de plaatsen op de wereld waar de meeste vogelsoorten voorkomen: meer dan 300. Op het eiland is onder andere de grootste lepelaarkolonie van Nederland gevestigd. Deze maand werd een recordaantal van 2500 lepelaars op Texel geteld. In juni bloeien miljoenen orchideeën op het eiland, zelfs in wegbermen.
Tuinwallen en Ouwe Sunderklaas
De helft van Texel is landbouwgrond. De glooiende schapenweiden met de typisch Texelse tuinwallen en schapenboeten genieten bescherming als landschapsreservaat. Tuinwallen zijn perceelafscheidingen gemaakt van graszoden. Schapenboeten zijn asymmetrische schuren die alle met de achterzijde naar het zuidwesten, de overheersende windrichting, zijn gericht. Beide landschapselementen komen nergens anders ter wereld voor.
Traditionele Texelse feesten als de meierblis en Ouwe Sunderklaas worden door de bevolking nog altijd enthousiast gevierd. Meierblissen zijn enorme vreugdevuren op de vooravond van 1 mei. Tijdens Ouwe Sunderklaas op 12 december worden gebeurtenissen uit het afgelopen jaar door jong en oud op humoristische wijze nagespeeld. Hoewel gasten welkom zijn bij deze evenementen wordt er geen toeristische promotie voor gemaakt, om het typisch Texelse karakter te behouden.
Al sinds de jaren 70 heeft Texel een bovengrens gesteld aan het aantal toeristische slaapplaatsen op het eiland, om te zorgen dat het niet door het toerisme wordt overspoeld. Daardoor kan slechts mondjesmaat nieuwe accommodatie worden bijgebouwd.
Meer informatie
Meer informatie over natuur en cultuur van Texel is te vinden op de website van VVV Texel:
---
Informatie voor de pers (