2008
Start campagne Wat je moet weten, om veilig
te eten!
16 juni 2008
Uit het jaaroverzicht voedselinfecties 2007 blijkt dat
voedselinfecties nog steeds veel voorkomen. Het RIVM schat dat
jaarlijks 300.00 tot 750.000 mensen last hebben van een
voedselinfectie. Voedselinfecties zijn eenvoudig te vermijden. Daarom
starten het RIVM, GGDen en verschillende andere betrokken organisaties
vandaag de voorlichtingscampagne Wat je moet weten, om veilig te eten!
Een voedselinfectie kan ontstaan wanneer mensen iets eten of drinken
dat besmet is met een virus of bacterie. Meestal gaat een
voedselinfectie vanzelf weer over, maar voor jonge kinderen, ouderen
en mensen met een verzwakte afweer kan het ernstige gevolgen hebben.
Wat je moet weten, om veilig te eten!
In de zomer komen voedselinfecties vaker voor. Door hogere
temperaturen groeien ziekteverwekkers op voedsel sneller.
Voedselinfecties zijn eenvoudig te voorkomen, door te letten op
hygiëne voor en tijdens het bereiden van eten. Daarom hebben RIVM,
GGDen en andere organisaties zoals het Voedingscentrum, en de Voedsel
en Waren Autoriteit de informatiecampagne Wat je moet weten, om veilig
te eten! samengesteld. Met onder andere folders en posters worden
mensen geattendeerd op goede hygiëne voor en tijdens het bereiden van
een maaltijd.
Hoe voorkom je voedselinfecties
Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze
krijg je binnen door het eten en drinken van besmette
voedingsmiddelen. U kunt een voedselinfectie eenvoudig voorkomen. De
belangrijkste tips zijn:
schoonhouden
Schoonhouden Was regelmatig uw handen, hierdoor worden bacteriën en
virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden
van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor u aan tafel gaat
en natuurlijk na toiletbezoek.
scheiden Scheiden Tijdens het koken kunnen bacteriën en virussen van
het ene voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen.
Zorg daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw
voedsel, gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente
en werk altijd met schone messen.
bewaren Bewaren Bij lage temperaturen kunnen bacteriën en virussen
zich moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven
dan ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en
salades bij barbecueën gekoeld.
verhitten Verhitten Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de
aanwezige bacteriën en virussen dood. Vooral vlees, vis, en
schelpdieren moeten voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het
gaar is. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan
de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.
Voedselinfecties in Nederland
Het RIVM schat dat het aantal voedselinfecties tussen 300.000 en
750.000 ligt. In het rapport Jaaroverzicht voedselinfecties 2007 zijn
de meldingen van voedselinfecties gebundeld en geanalyseerd. Zowel
artsen als consumenten kunnen voedselinfecties melden. Het aantal
meldingen van consumenten bij de Voedsel en Waren Autoriteit nam toe,
van 530 in 2006 naar 621 in 2007. Het aantal meldingen van artsen bij
de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleef in 2007 ongeveer gelijk: 44
uitbraken werden gemeld (49 in 2006). De meldingen geven echter geen
compleet beeld, want lang niet alle voedselinfecties worden gemeld.
Daarom ligt het werkelijke aantal voedselinfecties ligt vele malen
hoger.
Meer informatie over voedselinfecties is te vinden op de website van
het RIVM (www.rivm.nl/infectieziekten) of bij de regionale GGD. Via
Postbus 51 en de RIVM-website kunnen folders en posters besteld
worden.