Gemeenten zien erkenning voor toegenomen rol op de arbeidsmarkt

16/06/2008 17:48

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met de voorstellen van de commissie Bakker om de kracht van de regio te benutten bij het verhogen van de arbeidsparticipatie en gemeenten integraal verantwoordelijk te maken voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeenten werken nu al op regionaal niveau samen met werkgevers, onderwijs, UWV/CWI en andere instanties. Voor het verwezenlijken van de extra doelstellingen die de commissie Bakker noodzakelijk acht, is het noodzakelijk op decentraal niveau commitment te organiseren.

De VNG reageert hiermee op een aantal voorstellen die de Commissie Bakker doet in haar rapport 'Naar een toekomst die werkt'. Daarin formuleert de commissie voorstellen om meer mensen aan het werk te krijgen en de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren.

De commissie doet voorstellen om op termijn naar 80% arbeidsparticipatie te komen. De commissie wil in 2016 in totaal 400.000 extra mensen aan het werk hebben. Gemeenten zorgen nu al voor een deel daarvan. De geïntegreerde dienstverlening met de partners UWV en CWI is daarvoor van groot belang. De VNG en het Rijk spraken vorig jaar in het Bestuursakkoord af dat gemeenten nog gedurende deze kabinetsperiode 75.000 mensen uit de WWB laten stromen en 25.000 mensen activeren richting werk.

Regionaal arbeidsmarktbeleid is een belangrijke manier om mensen aan het werk te helpen. Door samen met werkgevers en organisaties als het UWV/CWI, de Kamer van Koophandel, uitzendbureaus en het onderwijs te inventariseren waar in de regio behoefte aan is, kan beter worden ingespeeld op mogelijke knelpunten in de toekomst. Ook de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt die Bakker terecht agendeert moet op regionaal niveau worden verbeterd.

Wij steunen het idee om de verantwoordelijkheden helder en waar mogelijk decentraal te beleggen. De positieve ervaringen van de WWB kunnen worden gebruikt om ook andere groepen naar werk te begeleiden. De VNG wil nog nader studeren op de voorgestelde financiële verantwoordelijkheid voor groepen die Bakker nu bij de gemeenten wil onderbrengen. Wij zijn tevreden met de erkenning dat het duurzaam aan het werk houden van mensen ook om meer mogelijkheden vraagt voor gemeenten om aan preventie en nazorg te doen.

De VNG gaat ervan uit dat het model dat de commissie heeft uitgewerkt voor ontslag ook van toepassing zal zijn op de overheid als werkgever. Op dit moment geldt voor overheidswerkgevers een apart ontslagrecht dat ingewikkelder en duurder is dan het ontslagrecht dat op de markt van toepassing is. Gemeenten gaan overigens per 1 juli een nieuw ontslag- en uitkeringssysteem invoeren dat al enige gelijkenis vertoont met het systeem dat door de commissie Bakker wordt voorgesteld. In het nieuwe systeem wordt ontslag een paar maanden uitgesteld zodat medewerker en werkgever kunnen werken aan het zoeken naar een andere baan. In ruil daarvoor is de uitkering na ontslag in de meeste gevallen verlaagd en aanzienlijk verkort.

De VNG wil al langere tijd dat de regels bij ontslag voor overheidswerkgevers dezelfde worden als voor marktwerkgevers. De VNG gaat ervan uit dat dit bij introductie van een nieuw systeem ook daadwerkelijk zal gebeuren en dat de overheidswerkgevers een rol zullen spelen bij het overleg tussen sociale partners over de uitwerking van het model.