Stadsdeel Zeeburg

Marokkaanse ouders helpen elkaar bij opvoeden

16 juni 2008
`Ouders zijn de eerste leerschool van het kind'. Met deze gedachte zijn 25 opvoedambassadeurs, Marokkaanse ouders, actief in Zeeburg. Zij gaan opvoedproblemen in de Marokkaanse gemeenschap aanpakken. Tijdens de grote manifestatie op 12 juni 2008 in Panama hebben zij hun plannen gepresenteerd. Het echte werk gaat nu beginnen.

"Van elkaar kunnen we leren. We kunnen elkaar helpen en inspireren," Mustapha Nahari zet zich in als opvoedambassadeur. De Marokkaanse ouders hebben de juiste contacten in de wijk en spreken de Marokkaanse taal. In bijeenkomsten hebben zij over de problemen bij het opvoeden in de Marokkaanse gemeenschap gesproken. Stadsdeelwethouder Jeugd, Fatima Elatik: "Mijn hart breekt als ik een kind zonder toezicht tot tien uur 's avonds op straat zie rondhangen."

Foto: opvoedmanifestatie

De ambassadeurs bespreken de problemen en ondersteunen andere Marokkaanse ouders bij het opvoeden. Nahari: "We zoeken ouders thuis op, ontmoeten hen op scholen en spreken hen aan op straat." Een unieke aanpak die werkt. Elatik: "De aandacht ligt vaak bij ondersteuning voor jongeren. Een toekomst van een kind hangt echter vooral af van de opvoeding en díe verantwoordelijkheid ligt bij ouders. Talloze professionals zijn actief op het gebied van opvoeden. Maar het verbeteren van een pedagogisch klimaat in de wijk begint bij de ouders zelf."

In het zonnetje

De grote manifestatie op 12 juni was een eerste kroning op het werk van de ambassadeurs. Gehuld met bloemen, sjerps en visitekaartjes kunnen de ambassadeurs nu echt op pad in Zeeburg. Concrete acties rond thema's worden in het najaar van 2008 uitgevoerd, zoals:
* contacten met de school

* vrijetijdsbesteding van kinderen

* positieve aandacht voor het kind

Ouders gaan bijvoorbeeld met een bakfiets vol met speelgoed door de wijk rijden. Kinderen kunnen hier onder begeleiding op pleintjes mee spelen. Verder gaat een ouder voetbaltraining geven in de kooi aan de Van Eesterenlaan, worden er overal buurtbijeenkomsten georganiseerd over opvoeden en gaan ouders een bezoek brengen aan de bibliotheek en speel-o-theek. Zeeburg en de Marokkaanse Raad ondersteunen waar nodig.

Dit project richt zich eerst op de jeugd tot 12 jaar in de Marokkaanse gemeenschap. Daar spelen opvoedproblemen sterk en worden deze als zodanig ook gevoeld. Later breidt deze aanpak zich ook uit naar andere groepen. Elatik: "Er is een steen in een vijver gegooid. De kringen rondom die steen worden steeds groter. Nu gaan de ambassadeurs ervoor zorgen dat de hele vijver in beweging komt."

Meer foto's van de manifestatie staan in het fotoalbum.