Vereniging Natuurmonumenten


NIEUWE WANDELPADEN WESTERBROEK

01-06-2008

Nieuwe wandelpaden en vlonder Afgelopen winter zijn de voormalige landbouwgronden ten oosten van het bestaande natuurgebied omgevormd in natuur. Natuurmonumenten heeft petgaten en laagtes aangebracht en brede betonpaden verwijderd. De komende weken wordt de vrijgekomen grond binnen het natuurgebied verwerkt. In het najaar worden deze delen ingeplant met bos. Het natuurgebied Westerbroek groeit hiermee met ruim dertig hectare tot 130 hectare. Duizenden kikkervissen en een paartje futen hebben al een nieuw thuis gevonden in de nieuwe petgaten. Het plan voor deze natuurontwikkeling is in samenwerking met de Dorpsvereniging Westerbroek tot stand gekomen.

Moerasvogels en paddestoelen Natuurgebied Westerbroek ligt op een steenworp afstand van de stad Groningen. In Westerbroek groeien de laatste stukken Elzenbroekbos van Noord-Nederland. Er broeden veel moerasvogels en het gebied staat bekend om de vele paddenstoelen. `s Zomers jagen bijna dertig libellensoorten op muggen en andere kleine insecten. Westerbroek vormt een belangrijke verbinding tussen natte natuurgebieden in het Hunzedal, Zuidlaardermeer en Midden-Groningen. Het is belangrijk dat dieren en planten, zoals bijvoorbeeld in de toekomst de otter, makkelijk van het ene natuurgebied naar het andere kunnen. Voor veel planten en dieren speelt water een belangrijke rol.

Groningen open en groen
Na afronding van de werkzaamheden ontstaat een afwisselend natuurgebied met plassen waar krabbescheer, fonteinkruiden en riet zich zullen ontwikkelen. De zeldzame groene glazenmaker, een ernstig bedreigde libellensoort, kan zich hier verder uitbreiden. Met het beheer en de uitbreiding van natuurgebied Westerbroek houdt Natuurmonumenten Groningen open en groen, en kunnen mensen blijven genieten van de natuur. Dat kan alleen met giften en de steun van veel leden.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Bart Zwiers, telefoon (06) 55825195