PvdA Rotterdam


"Speech Wouter Bos: goed verhaal op goed moment"

Ma 16 Jun 2008

Interview met Peter van Heemst, fractievoorzitter PvdA Rotterdam Peter van Heemst: "Speech Wouter Bos: goed verhaal op goed moment."

Er is reikhalzend uitgekeken naar de speech van Wouter Bos op het congres van afgelopen zaterdag. Wat vond je ervan? Peter van Heemst: "Het was het goede verhaal op het goede moment. De PvdA staat er slecht, erg slecht voor. En dan is het zaak iedereen weer in het hart te raken. Dat kan door terug te gaan naar de kernvraag: waar staan én gaan we voor. Wouter heeft die missie van de PvdA overtuigend onder woorden gebracht: we zijn en blijven een progressieve beweging die mensen echte kansen wil geven, zodat het met hen, met hun kinderen en hun opas en omas beter gaat. Dat is de kern van wat we nu al twee jaar in Rotterdam aan het doen zijn. Het is mooi onder woorden gebracht door een Rotterdamse supporter van Barack Obama. Ze zei een paar weken geleden in de krant: "Obama zegt precies wat ik hoop: We moeten samen werken aan een betere stad , aan een beter land ". Dat is en blijft de belangrijkste opdracht van de PvdA Rotterdam."

Hij maakte geen keus voor samenwerking met SP of juist met Groen Links en D66. Was dat een teleurstelling?
PvH: "Nee. Dat was juist goed. Ik werd niet vrolijk van de discussie die daarover is ontstaan. De een zegt dit. De ander gaat daar weer tegen in. Het is zonde van de tijd en de moeite daarover je hoofd te breken. Laat staan ruzie te maken. Het geeft alleen maar verwarring. De PvdA moet landelijk het Rotterdamse voorbeeld volgen. We volgen onze eigen inhoudelijke koers en wie daar aan zijn steun wil geven is van harte welkom. Maar we zijn ons ook ontzettend goed bewust van onze plek tussen SP, Groen Links, D66 aan de ene kant en populistisch rechts aan de andere kant. We gaan die debatten steeds aan op eigen koers en vanuit de eigen overtuiging. En met succes."

De speech ging uitgebreid in op de positie die de PvdA kiest in het integratie-debat. Te uitgebreid?
PvH: "Dat onderdeel was de spijker op de kop. Alleen als veel, heel veel mensen ons vertrouwen bij de aanpak van integratie, kunnen we een leidende rol blijven spelen in de Nederlandse en lokale politiek. Wouter heeft het over "optimisme". Ik heb het liever over realisme en optimisme als het kenmerk van onze manier van politiek bedrijven. Altijd open oog en oor hebben voor wat er echt speelt en leeft bij Rotterdammers en in de buurten en wijken van onze stad. En dan ook willen aanpakken wat niet goed is, wat de emancipatie in de weg staat, wat de vrijheid die onze stad typeert bedreigt. Dat is de PvdA waar mensen zich thuis kunnen voelen, ongeacht hun afkomst, geloof of leefstijl .De sleutelzin in de toespraak van Wouter op het congres is: "We zijn alleen maar geloofwaardig in het verdedigen van een volwaardige plaats voor de islam in onze samenleving als we geloofwaardig zijn in het verdedigen van verworven vrijheden".

Nog iets anders dat je opmerkelijk vond?
PvH: "Wat me natuurlijk ontzettend trots maakte was de verwijzing naar mensen die vooraan staan in die belangrijke opdracht. Niet alleen Ahmed Aboutaleb en Marcouch werden in het zonnetje gezet, maar ook Nebahat Albayrak, geboren en getogen Rotterdamse, en Hamit Karakus, één van de beste wethouders die Rotterdam ooit heeft gehad. Maar kort en goed, laat iedereen de speech van Wouter zelf (nog eens) lezen. Het is een mooi begin voor een herstart. En- nog belangrijker- het legt ook een stevig fundament onder een hechte samenwerking tussen het werk van de Rotterdamse PvdA en onze mensen in de Tweede kamer en het kabinet. Rotterdam en Rotterdammers hebben veel te winnen bij zon hechte samenwerking. Of het nu gaat om een offensief tegen armoede, het in goede banen leiden van de instroom van Polen en Roemen, of het wegwerken van achterstanden van onze jongeren, het lukt alleen goed én met tempo als we de handen in één slaan."