Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Het begint met taal ...

16-06-2008

Dames en heren,

Ik ben trots dat we vandaag de nieuwe Postbus-51 campagne over inburgering lanceren. Samen met de minister president. Samen met tal van inburgeraars en voormalig inburgeraars. Samen met u allen. Samen ook met Nederlandse taalcoaches en andere vrijwilligers die zich ervoor inzetten om de inburgering tot een succes te maken. En daar gaat het om. Want de inburgering gaat de hele samenleving aan.

De Postbus-51 campagne maakt deel uit van een veel bredere en langer lopende campagne over inburgering. We proberen zoveel mogelijk andere organisaties erbij te betrekken. Iedereen doet mee. Het is namelijk een campagne voor iedereen en door iedereen. Van gemeenten tot het Rode Kruis en Humanitas. Van vakbonden tot vrijwilligersorganisaties. En van scholen tot woningcorporaties. Van sportverenigingen tot individuele burgers.

Ik roep alle Nederlanders op zich de komende jaren bij deze campagne aan te sluiten. We willen echt heel veel mensen bereiken. In Den Haag gaat het om 40.000 mensen. In heel Nederland om 500.000. Zoveel mensen die de taal nog onvoldoende spreken. Inburgering, en dus deze campagne, gaan niet alleen de inburgeraars aan. Natuurlijk, zij moeten Nederlands leren om mee te kunnen doen.

Maar de campagne richt zich ook op de mensen in de omgeving van de inburgeraars. Op al die mensen, organisaties en partijen die een steentje kunnen bijdragen aan het leren van de Nederlandse taal. Op werkgevers die het mogelijk kunnen maken dat hun werknemers op de werkvloer Nederlands leren. En die stageplekken aan kunnen bieden aan de inburgeraars. Op al die instellingen waar inburgeraars met hun praktijkopdrachten aankloppen. Van politie en brandweer tot winkels en ziekenhuizen. En natuurlijk op alle gewone mensen die iemand willen helpen bij het leren, en het oefenen, van de Nederlandse taal. Door taalcoach te worden, of inburgeringsmaatje.

Als minister van Wonen, Wijken en Integratie geloof ik in een samenleving waarin iedereen meedoet en meetelt. En meedoen begint met elkaar verstaan. Met elkaar begrijpen. Vandaar de symbolische keuze voor deze bibliotheek vol boeken, een schatkamer aan woorden, midden in deze Haagse prachtwijk. Eén van de veertig wijken waar we als kabinet extra in investeren.

De sleutel tot deelname aan onze samenleving is de Nederlandse taal. Wie hier een toekomst op wil bouwen, moet Nederlands leren spreken en verstaan. Wie kennis wil maken met zijn of haar buren, moet met ze kunnen praten. Wie de moeite neemt om Nederlands te leren, krijgt toegang tot onze samenleving. In feite, en dat si wat we met deze campagne willen uitstralen, is dat een on-ge-loof-lij-ke kans. Een kans om je talenten te ontwikkelen. Een kans om vooruit te komen in de maatschappij.

Ik zou tegen al die inburgeraars willen zeggen: Je doet jezelf tekort, als je je medeburgers en je buren niet kan verstaan. De Nederlandse taal is de voorwaarde en de basis om mee te doen in Nederland. Om een praatje te maken met de buren. Om iemand de weg te vragen in de stad. Om te kunnen praten met de leraar van je kind op school. Om in het ziekenhuis de dokter zelf te woord te kunnen staan. En niet afhankelijk te hoeven zijn van je kind.

Samenleven begint met elkaar verstaan. Met elkaar voldoende begrijpen om met elkaar te kunnen spreken. Je moet Nederlands kunnen spreken om de kooplieden op de markt te verstaan. Om op het voetbalveld naar je medespelers te roepen. Om een politieagent om hulp te vragen. Maar ook om je baas en je collegas te verstaan.

Het leren van de Nederlandse taal ik kan het niet genoeg benadrukken - is de eerste stap naar meedoen. Meedoen aan onze samenleving. De Nederlandse taal verbindt ons allemaal.

Zie ook:
Persbericht aftrap Postbus-51 campagne Het begint met taal