KPMG


Groeiend vertrouwen in fiscale stabiliteit opkomende markten

16|06|08 - Uit onderzoek van KPMG onder de driehonderd grootste multinationals in de belangrijkste vijftien economieën blijkt dat bedrijven steeds meer vertrouwen krijgen in de stabiliteit van opkomende markten.

Bedrijven krijgen steeds meer vertrouwen in de economische en fiscale stabiliteit van de opkomende markten, zoals China, Brazilië, India en Rusland. Als gevolg hiervan kan China de komende vijf jaar aanzienlijke investeringen van buitenlandse bedrijven tegemoet zien. Ook Brazilië, Rusland en India staan de komende jaren in toenemende mate in de belangstelling van buitenlandse bedrijven. Deze investeringen gaan vooral ten kosten van de Verenigde Staten maar ook Japan, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten zullen de komende vijf jaar minder buitenlandse investeringen aantrekken. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder de driehonderd grootste multinationals in de belangrijkste vijftien economieën.

Van de onderzochte bedrijven is 24% van plan de komende vijf jaar aanzienlijk in China te investeren, 17% is van plan in Rusland te investeren. Brazilië kan de komende jaren van 14% van de ondernemingen kapitaal tegemoet zien. De grootste stijging zal echter plaatsvinden in India. Van de onderzochte productiemaatschappijen is 25% van plan de komende vijf jaar in India te investeren. Voor tweederde van deze bedrijven is het de eerste stap die zij in India zullen zetten.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de investeringen in de Verenigde Staten zullen dalen met 4% tot 23%. De verwachting is ook dat de Verenigde Staten haar leidende positie aan China verliest op het gebied van de mijnindustrie, industriële productie en de IT- en telecommunicatiesector. "Na een periode van uitzonderlijk hoge investeringen in de Verenigde Staten ziet het merendeel van de onderzochte bedrijven de komende vijf jaar als een overgangsperiode naar een situatie waarin de wereldwijde investeringen weer meer normale proporties aannemen" constateert Wilbert Kannekens, vennoot van KPMG Meijburg & Co. Kannekens: Het is duidelijk dat buitenlandse bedrijven reageren en plannen op basis van een verschuiving binnen de wereldwijde economische machten, een proces dat al enige tijd geleden in gang is gezet. De ontwikkeling lijkt uit te monden in een gelijke verdeling van economische macht tussen het Amerikaanse continent, Europa en het Verre Oosten.

Naast landen als Brazilië, Rusland, India en China blijven volgens de onderzochte bedrijven ook de Europese economieën aantrekkelijk om te investeren. Vooral het Verenigd Koninkrijk behoudt haar aantrekkingskracht, in het bijzonder in de financiële dienstverlening. Het onderzoek geeft ook een beeld van de aspecten op basis waarvan ondernemingen besluiten of zij in een bepaald land zullen investeren. De toegang tot nieuwe cliënten wordt door de bedrijven het meest belangrijk gevonden, op de voet gevolgd door politieke en juridische stabiliteit en voorspelbaarheid.

De kwaliteit van arbeid wordt hoger gewaardeerd dan de kosten van arbeid. Belastingregels zijn een factor maar stabiliteit is veel belangrijker dan een laag tarief voor de vennootschapsbelasting of specifieke fiscale stimulerende maatregelen en vrijstellingen. Het feit dat veel kapitaal naar de nieuw economieën vloeit is een bewijs dat bedrijven vertrouwen hebben in de stabiliteit van deze landen.

Ruim de helft van de onderzochte ondernemingen verwacht dat de invloed van private equity op de investeringen de komende vijf jaar zal toenemen. Datzelfde geldt voor investeringen door 'Sovereign Wealth Funds', beleggingsfondsen die beheerd worden door de overheid van een land.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.