FNV

Advies Bakker: Concept met oneerlijke elementen

Het rapport Bakker is 'een concept met behoorlijk wat oneerlijke elementen'. Dat zegt de FNV in een eerste reactie op het advies aan de regering van de commissie Bakker. De grootste vakcentrale kan zich vinden in veel plannen voor de korte termijn, zoals loonkostensubsidies, uitbreiding kinderopvang, beter beroepsonderwijs en langer werken voor kleine parttimers. Ze verwacht van het kabinet dat nu snel hiervoor ook het benodigde geld op tafel komt. Kritiek heeft de FNV op de privatisering van het beroepsonderwijs.

Als het gaat om de lange termijn, begint het rapport steeds meer op een proefschrift te lijken. Het zou niet gemakkelijk zijn om met dit werkstuk een voldoende te halen, daarvoor is het op veel onderdelen nog te onuitgewerkt. Waar het op neerkomt is dat veel werknemers met een zwakkere positie rechten en zekerheden moeten inleveren, om daarmee een nieuw spaarsysteem voor goed verdienende werknemers op te bouwen.

De commissie onder leiding van TNT-topman Peter Bakker bepleit afbouw van de WW, afschaffen van het spaarloon en inperken van de pensioenfaciliteiten. In ruil daarvoor komt er een nieuwe variant op de impopulaire levensloopregeling, die dan wordt omgedoopt tot werkbudget. Agnes Jongerius noemt de plannen 'oneerlijk', omdat ook de nieuwe levensloopregeling straks alleen aantrekkelijk is voor wie beter verdient. 'Voor een veredelde levensloop leveren we het Museumpleinakkoord niet in.'

De FNV is uitgesproken voorstander van 'werk naar werk'. Wie ontslagen wordt, moet weer zo snel mogelijk nieuw werk kunnen vinden. Bescherming van werknemers blijft daarbij belangrijk. De huidige preventieve toets beschermt tegen willekeur van werkgevers. Ook hier is het plan van Bakker nog onaf en onuitgewerkt. De FNV vraagt zich dan ook af hoe oudere en laagopgeleide werknemers gegarandeerd nieuw werk krijgen.

De commissie doet ook voorstellen voor de lange termijn (verhoging AOW-leeftijd, pensioenstelsel). De FNV noemt het realiteitsgehalte hiervan 'ver onder de maat'.

Meer informatie: FNV Voorlichting, Femke van Zijst, (020) 58 16 550, Bianca Teeling, (020) 58 15 551

Femke van Zijst
persvoorlichter FNV Vakcentrale
020 - 58 16 550
06 - 33 31 30 16
Niet aanwezig op woensdag