Groen!

Brussel, 13 juni 2008

Symposium Cradle to Cradle was succes

Het symposium: "Cradle to Cradle: een hype of een kans?" dat Groen! vandaag organiseerde in het Vlaams parlement was een overweldigend succes. Meer dan 250 ingeschrevenen vanuit het middenveld, het bedrijfsleven, de politiek, media en geïnteresseerden woonden het symposium bij en zijn blij dat het debat ook in ons land eindelijk is opgestart.

Rudi Daems,Groen!parlementslid en tevens organisator van het symposium: "Met de organisatie van dit symposium wil Groen! het debat aanzwengelen rond een veelbelovende, copernicaanse benadering van het denken over economie, over de manier van produceren en de manier waarop we omgaan met ons afval, niet alleen gericht op de kansen maar ook op de valkuilen die we moeten vermijden. Daarom vonden we het interessant om niet alleen Braungart, de bedenker van het Cradle to Cradleconcept uit te nodigen, maar ook Thomas Leysen van het VBO, Karel Van Acker uit de academische wereld en Jan Turf van de BBL."

De ambitie van de auteurs Braungart en Mc Donough van het boek Cradle to Cradle, Afval = Voedsel, ligt erg hoog. Het is niet hun bedoeling om minder vervuilende producten te gaan maken of producten die minder slecht zijn, ook recycleren is niet goed genoeg. Minder productie (`dematerialisatie') is evenmin een oplossing voor deze wetenschappers. Het komt in feite altijd neer op `downcycling': minderwaardige producten maken. De vervuiling blijft of neemt soms zelfs toe.

Volgens Braungart en Mc Donough vertraagt eco-efficiëntie enkel de schadelijke gevolgen van een destructieve productie. Het biedt geen oplossing op lange termijn. Eco-efficiëntie werkt volgens hen bovendien niet inspirerend. Het vertegenwoordigt de economie van het genoeg, terwijl de natuur juist uitmunt in vruchtbare overvloed. De auteurs pleiten voor `eco-effectiviteit'. Eco-effectiviteit gaat uit van creatieve ecologische ontwerpen, waarin dit soort pracht, weelde, overvloed van de natuur aanwezig kan zijn. Bij het ontwerpen van producten moet op voorhand rekening gehouden worden met mens en milieu.

In plaats van de cyclus wieg-tot-graf die nu voor alle producten gevolgd wordt, willen de auteurs een nieuwe cyclus van wieg tot wieg (cradle to cradle) invoeren. Afval wordt terug grondstof of voedingsbron voor nieuwe activiteiten. Grondstoffen moeten altijd voedingsstoffen (nutriënten) blijven. Verpakkingen kunnen ontworpen worden als biologische nutriënten zodat ze na gebruik terug voedsel worden voor de natuur. Wat dan nu als afval beschouwd wordt, kan terug dienen als biologische nutriënt of als technische nutriënt. Bijvoorbeeld als herbruikbare onderdelen in de productie.

Cradle to cradle hamert op de nood aan een re-evolutie, het belang van samenhang (fitting) en verbondenheid. Kiezen voor duurzaamheid betekent altijd kiezen voor het lokale niveau met maximaal gebruik van lokale materialen. Vandaar dat men waterzuiveringssystemen ziet als levende machines. Het gebruik van natuurlijke energie is essentieel. In plaats van stroom aangeleverd door grootschalige centrales, kiezen zij voor lokale toepassingen van hernieuwbare energie.

Verpakkingen of producten moeten ten slotte ontworpen worden met het oog op toekomstige 'upcycling'. Als voorbeeld geven de auteurs verpakkingen met plantenzaden die uitschieten als de verpakking biologisch afbreekt. Het design van producten moet rekening houden met de driehoek: ecology - equity - economy. Producten die aan alle drie die voorwaarden voldoen, zijn ecologisch intelligent ontworpen. Het uiteindelijk doel is recht op leven voor allen, ook voor toekomstige generaties.

Mieke Vogels, Groen! voorzitster, vat samen: "Cradle to Cradle is geen oplossing voor al onze problemen zoals bvb transport. Bovendien moeten we sowieso blijven streven naar meer eco-efficiëntie op alle vlakken. Maar Cradle to Cradle toont wel vele nieuwe kansen. Het Cradle to Cradleverhaal laat zien dat ecologie in de praktijk boeiend en uitdagend is en komt ook aantrekkelijk over bij heel wat bedrijven die we nodig hebben in de strijd voor een beter leefmilieu. De kracht van Mc Donough en Braungart is dat ze erin slagen om een nieuwe denkpiste te ontwikkelen: vervuiling voorkomen door slimmer te produceren."

Rudi Daems, Vlaams fractieleider