Fors meer zieke medewerkers vinden baan bij andere werkgever

16/06/2008 10:30

FourstaR Reïntegratie Service B.V.

Een nieuwe methodiek om langdurig zieke medewerkers die niet meer in het eigen bedrijf aan de slag kunnen elders aan het werk te helpen, blijkt ongekend succesvol: 85% van de medewerkers die sinds 2007 het traject bij reïntegratiebedrijf FourstaR Total Solution hebben doorlopen, heeft na afloop een nieuwe baan. De gemiddelde score binnen de reïntegratiebranche van zogenoemde traditionele 'tweede spoor reïntegratietrajecten' ligt rond 50%.

Het bijzondere van de nieuwe aanpak is, dat langdurig zieke werknemers waarvoor géén mogelijkheden meer zijn binnen het eigen bedrijf, in dienst komen bij het reïntegratiebedrijf. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Binnen de arbeidsovereenkomst gaan mensen naar vermogen aan het werk, om zo weer arbeidsritme en motivatie op te doen. De arbeidsovereenkomst duurt even lang als de oorspronkelijke wachttijd tot de aanvraag van de uitkering voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WIA), maar minimaal een jaar.

Het succes van de methodiek wordt verklaard door een combinatie van intensieve begeleiding binnen de (nieuwe) arbeidsovereenkomst en de directe plaatsing op andere, concrete werkzaamheden. FourstaR gebruikt daarvoor de inzet van de Arbeid & Training Centra (ATC's). Dit zijn regionale centra, opgezet door FourstaR, waar mensen ervaring op kunnen doen met verschillende soorten regulier werk en een beroep kunnen doen op allerlei vormen van ondersteuning.

Sinds de invoering van de methodiek in 2007 zijn er 160 medewerkers aangemeld. Het gaat om mensen met weinig perspectief op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld iemand die 25 jaar een eenzijdige arbeidservaring heeft. Van de 48 medewerkers die het dienstverband inmiddels hebben beëindigd hebben 41 een nieuwe baan gevonden, vaak in een compleet andere omgeving dan waarin zij voorheen werkzaam waren. Twee medewerkers hebben alsnog een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering gekregen en vijf een werkloosheidsuitkering. De mensen met een nieuwe baan worden nog twee jaar gevolgd en ondersteund om uitval te voorkomen.

FourstaR is bijzonder tevreden over de nieuw ontwikkelde methodiek en is van mening, dat de aanvankelijke scepsis over deze nieuwe aanpak bij uitkeringsinstanties en vakbeweging niet gegrond is. "Ze zien, dat het belang van de zieke werknemer bij ons altijd prevaleert en dat een gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer het meest gebaat is bij een duurzame baan", aldus directeur Iwan Brouwers. Hij denkt, dat verdere uitrol van de nieuwe aanpak ervoor kan zorgen dat er veel meer langdurig zieken, waaronder de'35-minners' aan het werk komen dan nu het geval is.