Voedingcentrum
RIVM start campagne âWat je moet weten, om veilig te eten!â
Jaarlijks krijgen tussen de 300.00 en 750.000 mensen een
voedselinfectie. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over,
maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer
kan het ernstige gevolgen hebben. Daarom start vandaag de
voorlichtingscampagne âWat je moet weten, om veilig te eten!â De
campagne is een initiatief van het RIVM, GGDâen en verschillende
andere betrokken organisaties. Voedselinfecties zijn gemakkelijk te
vermijden. Het Voedingscentrum ondersteunt de campagne en biedt
consumenten ook veel informatie over voedselveiligheid.
Een voedselinfectie kan ontstaan wanneer mensen iets eten of drinken
wat besmet is met een virus of bacterie. In de zomer komen
voedselinfecties vaker voor. Door hogere temperaturen groeien
ziekteverwekkers op voedsel sneller. Voedselinfecties zijn eenvoudig
te voorkomen, door te letten op hygiëne voor en tijdens het bereiden
van eten. Daarom hebben RIVM, GGDâen in samenwerking met organisaties
zoals het Voedingscentrum, en de Voedsel en Waren Autoriteit de
informatiecampagne âWat je moet weten, om veilig te eten!â
samengesteld.
Tips om voedselinfecties te voorkomen
Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze
krijg je binnen door het eten en drinken van besmette
voedingsmiddelen. Je hoort vaak `ik heb iets verkeerds gegeten`. Vaak
is er met het eten of drinken bij aankoop nog niet aan de hand. Je
kunt een voedselinfectie vaak voorkomen. De belangrijkste tips uit de
campagne:
Schoonhouden â Was regelmatig je handen, hierdoor worden bacteriën en
virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden
van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor je aan tafel
gaat en natuurlijk na toiletbezoek.
Scheiden â Tijdens het koken kunnen bacteriën en virussen van het ene
voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen. Zorg
daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel,
gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente en werk
altijd met schone messen.
Bewaren â Bij lage temperaturen kunnen bacteriën en virussen zich
moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven dan
ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en salades
bij barbecuen gekoeld.
Verhitten â Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de aanwezige
bacteriën en virussen dood. Vooral vlees, vis, en schelpdieren moeten
voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het gaar is. Drink geen
rauwe melk en kook kraanwater als je twijfelt aan de kwaliteit,
bijvoorbeeld in het buitenland.
Meer informatie
* Toolkit Voedselinfecties RIVM (voor professionals)
* Voedselveiligheid
* Kopen, bewaren
* In onze webshop staan ook verschillende uitgaven over
voedselveiligheid