Voedingcentrum


RIVM start campagne âWat je moet weten, om veilig te eten!â

Jaarlijks krijgen tussen de 300.00 en 750.000 mensen een voedselinfectie. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over, maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan het ernstige gevolgen hebben. Daarom start vandaag de voorlichtingscampagne âWat je moet weten, om veilig te eten!â De campagne is een initiatief van het RIVM, GGDâen en verschillende andere betrokken organisaties. Voedselinfecties zijn gemakkelijk te vermijden. Het Voedingscentrum ondersteunt de campagne en biedt consumenten ook veel informatie over voedselveiligheid.

Een voedselinfectie kan ontstaan wanneer mensen iets eten of drinken wat besmet is met een virus of bacterie. In de zomer komen voedselinfecties vaker voor. Door hogere temperaturen groeien ziekteverwekkers op voedsel sneller. Voedselinfecties zijn eenvoudig te voorkomen, door te letten op hygiëne voor en tijdens het bereiden van eten. Daarom hebben RIVM, GGDâen in samenwerking met organisaties zoals het Voedingscentrum, en de Voedsel en Waren Autoriteit de informatiecampagne âWat je moet weten, om veilig te eten!â samengesteld.

Tips om voedselinfecties te voorkomen

Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze krijg je binnen door het eten en drinken van besmette voedingsmiddelen. Je hoort vaak `ik heb iets verkeerds gegeten`. Vaak is er met het eten of drinken bij aankoop nog niet aan de hand. Je kunt een voedselinfectie vaak voorkomen. De belangrijkste tips uit de campagne:

Schoonhouden â Was regelmatig je handen, hierdoor worden bacteriën en virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor je aan tafel gaat en natuurlijk na toiletbezoek.

Scheiden â Tijdens het koken kunnen bacteriën en virussen van het ene voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen. Zorg daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel, gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente en werk altijd met schone messen.

Bewaren â Bij lage temperaturen kunnen bacteriën en virussen zich moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven dan ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en salades bij barbecuen gekoeld.

Verhitten â Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de aanwezige bacteriën en virussen dood. Vooral vlees, vis, en schelpdieren moeten voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het gaar is. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als je twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.

Meer informatie

* Toolkit Voedselinfecties RIVM (voor professionals)
* Voedselveiligheid

* Kopen, bewaren

* In onze webshop staan ook verschillende uitgaven over voedselveiligheid