Persbericht Commissie Arbeidsparticipatie

Tekort aan arbeidskrachten vereist nieuwe aanpak

Iedereen is nodig 'voor een toekomst die werkt'

Het toekomstige structurele tekort aan arbeidskrachten vereist een nieuwe aanpak. De Commissie Arbeidsparticipatie stelt in haar advies dat Nederland voor het eerst in haar geschiedenis een krimpende beroepsbevolking zal hebben, die leidt tot een structureel andere situatie waarin er meer werk dan mensen is.

Nederland heeft snel meer mensen nodig om alle banen in te vullen. Er zijn steeds minder mensen om het werk te doen, dit zal oplopen tot tenminste 700.000 minder mensen in 2040. Om onze economie te laten functioneren, in de zorg en onderwijs voldoende mensen te hebben om het werk te doen en om onze publieke voorzieningen betaalbaar te houden, stelt de Commissie vergaande maatregelen voor die snel genomen moeten worden.

Het aantal mensen dat beschikbaar is voor werk wordt minder, ook de eisen veranderen. Het verschil tussen de bestaande vacatures en de opleiding en vaardigheden van de mensen die beschikbaar zijn sluiten onvoldoende op elkaar aan.

De verhouding tussen werkenden en ouderen verschuift ook nog eens drastisch: op dit moment dragen 10 werkenden de kosten voor twee 65-plussers. In 2040 moeten die kosten worden gedragen door vijf werkenden. Als er niet meer mensen gaan werken wordt dat onbetaalbaar.

Bij de publicatie van het rapport stelde Peter Bakker, voorzitter van de Commissie: 'De Commissie adviseert zo snel mogelijk alles op alles te zetten om meer mensen aan het werk te krijgen en toekomstgericht te investeren in duurzame inzetbaarheid. Er is voor iedereen werk en we moeten zorgen dat iedereen meedoet '.

' Dit alles leidt tot een structureel andere aanpak, die veel vraagt van iedereen. Het resultaat: een sterke economie en goede en betaalbare publieke voorzieningen, is dat meer dan waard. De Commissie roept kabinet en sociale partners dan ook op om vandaag al te gaan werken aan een toekomst die werkt'.

De maatregelen die worden voorgesteld lopen via drie samenhangende sporen. Maatregelen in Spoor 1 laten zien dat het aan het werk helpen van 2x200.000 mensen voor 2016 realiseerbaar is en dat 80 procent arbeidsparticipatie binnen bereik ligt. Spoor 2 en 3 zijn bedoeld om de arbeidsparticipatie structureel op dat peil te houden.

Spoor 1: Zo snel mogelijk meer mensen aan het werk .

Om zo snel mogelijk meer mensen aan het werk te krijgen, doet de Commissie op de onderstaande punten voorstellen:


1. Verbeter de uitvoering van integratie


2. Stimuleer deeltijdwerkers tot meer uren werken


3. Stimuleer werken tot de AOW leeftijd


4. Verbeter de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt


5. Verhoog de inzetbaarheid

Spoor 2: Werkzekerheid voor iedereen .

In het tweede spoor doet de Commissie voorstellen voor het verbeteren van het functioneren van de structureel veranderende arbeidsmarkt. Alle werknemers zowel vast als flexibel krijgen een Werkbudget. Het Werkbudget is persoonsgebonden. Het Werkbudget is bedoeld om werknemers te laten investeren in inzetbaarheid of voor inkomensaanvulling zoals bij zorgverlof. Alle partijen betalen mee aan de financiering van het Werkbudget: werkgevers, werknemers en de overheid.

Met de Werkverzekering krijgen werkgevers een financieel belang om werkloosheid te voorkomen. De Werkverzekering bestaat uit drie fasen, waarvan de totale duur korter is dan de huidige WW. Het gaat om:


* Een transferperiode van maximaal zes maanden, waarin de werkgever een plicht tot loondoorbetaling heeft en, samen met de werknemer, verantwoordelijk is voor het vinden van nieuw werk.


* Een sectorgefinancierde periode van zes maanden.


* Een periode van nader te bepalen duur met een Voorziening voor Werk en Inkomen.

De Commissie stelt voorts voor om het financiële risico voor de reïntegratie en uitkering voor mensen met een zwakkere arbeidspositie (langdurige werklozen, gedeeltelijk arbeidsongeschikten en Wajongers) bij één partij te beleggen, de Locaties voor Werk en Inkomen (LWI).

Spoor 3: Duurzame arbeidsparticipatie .

De Commissie stelt voor om uiterlijk 2016 de AOW leeftijd te koppelen aan de levensverwachting en daartoe deze met één maand per jaar te verhogen. In 2040 is de pensioengerechtigde leeftijd dan 67. Doorwerken na het vijfenzestigste jaar is nodig om twee redenen:


* Het levert de belangrijkste bijdrage aan participatie.


* Het is goed voor een financieel gezonde en sociale samenleving.

In de voorstellen van de Commissie zal de AOW vanaf 2011 geleidelijk worden gefiscaliseerd waarbij mensen die vóór 1946 zijn geboren zijn uitgezonderd. Daarmee levert iedereen met een aanvullend pensioen een bijdrage aan duurzame overheidsfinanciën en een houdbare verzorgingsstaat.

De Commissie heeft de urgentie aangegeven om tot actie over te gaan. De voorgestelde aanpak is geen blauwdruk. De voorstellen bieden wel richting en houvast voor een toekomst die werkt.


---

Voor verdere informatie:

Jacqueline Lenterman

Citigate First Financial


06- 461 79 731

020 - 5754010

Het volledige rapport van de Commissie en foto's zijn beschikbaar op de site www.naareentoekomstdiewerkt.nl

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid