Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda (15-06)

BREDA, 15 juni 2008

Politie neemt vuurwapens en drugs in beslag

BREDA: Concrete informatie over het bezit van vuurwapens was voor de politie reden om de woning van een 22-jarige Bredanaar te doorzoeken op grond van de Wet Wapens en Munitie. De doorzoeking vond plaats op zaterdagavond 14 juni in de Meerstraat in Breda. Bij de actie zijn drie personen gearresteerd en twee wapens aangetroffen.

De drie verdachten werden om 19.15 uur gearresteerd bij de betreding van het pand. Het gaat om drie mannen uit Breda, 18, 19 en 22 jaar oud. In een slaapkamer en in de hal van de woning lagen de wapens. Verder is er ook een kleine hoeveelheid cocaïne aangetroffen. Het ging om twee pistolen inclusief patroonhouders en bijbehorende munitie. De wapens en drugs zijn in beslag genomen.
Na verhoor zijn de 18-jarige en 19-jarige verdachte weer in vrijheid gesteld. De 22-jarige Bredanaar wordt door de politie, mede vanwege zijn reputatie, gezien als hoofdverdachte. Hij is in verzekering gesteld en ingesloten.

Aanpak van illegale taxi's in Breda

BREDA: In de nacht van zaterdag 14 juni 2008 op zondag 15 juni 2008 hield de politie een controle op illegale taxi's in Breda. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Belastingdienst. In totaal zijn er 4 snorders in het centrum van Breda aangehouden:

- een 25-jarige man uit Rijen

- een 22-jarige man uit Breda

- een 42-jarige man uit Breda

- een 24-jarige man uit Etten Leur
De medewerkers van de Inspectie Verkeer en Waterstaat maken de processen-verbaal op tegen de vier verdachten. Zij kunnen rekenen op een geldboete van maximaal 2.200 en een eventuele dwangsom 10.000 bij recidive. Verder volgt er onderzoek of de verdachten mogelijke een uitkering genieten.

Het niet voldoen aan wettelijke eisen, verkeersveiligheid, valse concurrentie met legale taxibedrijven, belastingontduiking en uitkeringsfraude zijn de voornaamste redenen om de snorders aan te pakken

Beschonken bestuurders maken brokken

GALDER: Een dronken Belg veroorzaakte een verkeersongeval op de Daesdonck in Galder. Hij reed zaterdagochtend 14 juni om 07.00 uur met zijn auto tegen een boom.
Hij en zijn vier inzittende raakten wonderwel niet gewond. Zijn auto was total loss. De 19-jarige Belg werd gearresteerd omdat er alcohol in het spel was. In het politiebureau moest hij meewerken aan een ademanalyse. De uitslag van 220 ug/l opleverde. In zijn geval (beginnend bestuurder) ligt wettelijk toegestane maximum grens ligt op 88 ug/l. Omdat zijn rijbewijs alleen in België geldig is, reed hij in Nederland zonder geldig rijbewijs. De man was namelijk in het bezit van een voorlopig rijbewijs (18 mnd), wat alleen in België geldig is. In overleg met de Officier van Justitie kreeg hij een boete van 500,- opgelegd (rijden onder invloed 300,- en rijden zonder rijbewijs 200,-) Hij heeft zijn boete betaald en werd daarna in vrijheid gesteld.

BREDA: De politie behandelde zaterdagavond 14 juni om 20.30 uur een blikschadegeval op de Joris Nemepstraat. Een 59-jarige Bredanaar was met zijn auto tegen een geparkeerde auto gebotst. Er was alcohol in het spel, dus de man werd gearresteerd. In het politiebureau moest hij meewerken aan een ademanalyse. De uitslag van 740 ug/l opleverde. De wettelijk toegestane maximum grens ligt op 220 ug/l. De hoge uitslag was reden was voor een proces-verbaal, invordering van het rijbewijs en een rijverbod van acht uur. Bovendien het de politie het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen verzocht om te onderzoeken of de verdachte wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen. Dit kan tot gevolg hebben dat hij opnieuw rijexamen moet doen.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Voor jonge bestuurders ligt die grens lager.

Politie onderzoekt beroving

BREDA: De politie onderzoekt een beroving op de Claudius Prinsenlaan. Het slachtoffer deed zaterdagavond 14 juni aangifte van het misdrijf. De 18-jarige Bredanaar liep vrijdag 13 juni tussen 03.30 uur en 04.00 uur over de Claudius Prinsenlaan, ter hoogte van de Wilhelminasingel. Hij hoorde plotseling voetstappen achter zich en werd tegen de grond gewerkt. Twee nog onbekende daders eisten zijn portemonnee. Ze gingen er echter alleen vandoor met de mobiele telefoon van het slachtoffer. In de aangifte verklaart de gedupeerde dat het om twee negroïde mannen van rond de 20 jaar ging.
De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich via 0900 88 44 te melden. Informatie kan ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Vier arrestaties vanwege drugs

BREDA: In de nacht van zaterdag 14 juni op zondag 15 juni trad de Bredase politie vier keer tegen drugsgebruik.
Een 22-jarige inwoner van Dordrecht werd betrapt toen hij een kleine hoeveelheid harddrugs doorgaf aan een ander persoon. Dat gebeurde zaterdagavond 14 juni om 23.40 uur in een horecagelegenheid op de Grote Markt. De man werd overgedragen aan de politie.

Cameratoezicht wees uit dat er gedeald werd op Haven (00.30 uur). Een 26-jarige Bredanaar bleek 22 kleine hoeveelheden hard- en softdrugs bij zich te hebben. Ook zijn klant (21-jarige man uit Hilversum) werd gearresteerd.

Een drugsgebruiker werd door horecapersoneel op heterdaad betrapt op het toilet. Dat gebeurde om 03.30 uur in de Reigerstraat. De 20-jarige Bredanaar werd overgedragen aan de politie. Het ging vermoedelijk om de partydrug GHB.

In alle gevallen moesten de verdachten hun verdovende middelen inleveren en werd er proces-verbaal opgemaakt vanwege overtreding van de Opiumwet.

Waarschuwing voor oplichting aan de voordeur

BREDA: De Bredase politie waarschuwt voor oplichters. 14 juni werd bekend dat een bejaarde man uit Breda onlangs was opgelicht door een slecht bekendstaand schoorsteenveegbedrijf uit 's-Hertogenbosch. De man moest 2.200,- afrekenen voor het vegen van zijn schoorsteen. Helaas heeft niet iedereen die aanbelt, goede bedoelingen. De politie probeert dit soort oplichters op te pakken en door het Openbaar Ministerie te laten vervolgen. Er zijn ook preventieve maatregelen om oplichting te voorkomen:

Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat.

Laat een collectant niet onbewaakt achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.

Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen, schoorsteenvegen of ramen lappen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is kunt reclameren.

Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. De verkoper moet u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren.

Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent

Auteur: Jeroen Steenmeijer