Ingezonden persbericht


Persbericht
3 juni 2008

Opening eerste tentoonstelling Nationaal Beeldenpark De Havixhorst i.s.m. museum Beelden aan Zee

'Sculptuur De Havixhorst': uniek overzicht 20ste-eeuwse Nederlandse beeldhouwkunst

15 juni 2008

Op zondag 15 juni 2008 opent de Commissaris van de Koningin in Drenthe, de heer A.L. ter Beek, om 16.00 uur Sculptuur De Havixhorst, de eerste tentoonstelling van Beeldenpark De Havixhorst. Op uitnodiging van Stichting Beeldenpark De Havixhorst toont het toonaangevende museum Beelden aan Zee uit Scheveningen een twintigtal beelden uit de eigen collectie die de rijke geschiedenis van de moderne Nederlandse beeldhouwkunst laat zien, waaronder beelden van Jan Bronner, Hildo Krop en Gooitzen De Jong. Het museum ondersteunt hiermee het initiatief van de stichting om tot een blijvende presentatie te komen. Sculptuur De Havixhorst zal tot 1 juni 2009 in het beeldenpark te zien zijn.

Beeldenpark De Havixhorst
Het geheel eigen karakter van het Landgoed De Havixhorst leent zich uitstekend voor een representatieve permanente collectie van figuratieve Nederlandse beeldhouwkunst uit de 20ste-eeuw. Daarom hebben de Stichting Het Drentse Landschap en het Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst (directeur Jos Wijland) het initiatief genomen om Stichting Nationaal Beeldenpark De Havixhorst in het leven te roepen. Voor de realisatie van het project heeft de stichting advies ontvangen van het Drents Museum in Assen en Museum De Buitenplaats in Eelde. Daarnaast is het bestuur van de Stichting geadviseerd door een viertal commissies waarin ook vertegenwoordigers uit de kunstwereld zitting hebben genomen.

Sculptuur De Havixhorst
Het concept en de selectie van Sculptuur de Havixhorst is uitgevoerd door het aan museum Beelden aan Zee gelieerde Sculptuur Instituut. Dit instituut heeft tevens circa veertig internationale sculpturen uit de omvangrijke collectie van Beelden aan Zee geselecteerd voor het park bij Paleis Soestdijk in Baarn, waar vanaf 1 mei 2008 de tentoonstelling Sculptuur Soestdijk te zien is. Voor de tuin van de 17de-eeuwse havezate zijn circa twintig beelden geselecteerd die de ontwikkeling van de figuratieve 20ste-eeuwse Nederlandse beeldhouwkunst op representatieve wijze documenteren. De selectie omvat beelden van toonaangevende beeldhouwers uit de generaties van 1880-1890 (Jan Bronner, Hildo Krop, Oswald Wenckebach), 1900-1915 (Theo van der Nahmer, Mari Andriessen, Piet Esser, Charlotte van Pallandt, Han Wezelaar, Frederico Carasso), 1915-1920 (Pieter d'Hont, Cor Hund, Henk Dannenburg, Arie Teeuwisse) en 1920-1940 (Gooitzen de Jong, Hans Bayens, Auke Hettema, Renze Hettema en Nic Jonk).

//////////



Ingezonden persbericht