Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Steunoproep actie "Breek het debat open"
(14 juni 2008)
Zondag 15 juni organiseert actiegroep "Breek het debat open" een protest en debatavond over de sloop en afbraak van goede en betaalbare woningen. Bewoners en bewonersorganisaties die zich hierom zorgen maken, zullen participeren. Ook Actiecomité SASH (Stop Afbraak Sociale Huisvesting) ondersteunt deze actie en zal van de partij zijn.
De sociale woningvoorraad, woningen ooit gebouwd om de gewone man van een goede en betaalbare woning te voorzien, is de laatste jaren in de ban van afbraak en kaalslag. Verblind door euro-tekens en geholpen door de uitholling van het woonrecht en versterking van het eigendomsrecht, verjagen huisjesmelkers, vastgoedspeculanten en woningcorporaties massaal de zittende huurders om plaats te maken voor veel duurdere huur- en koopwoningen en andersoortig vastgoed.
Aan enkele panden aan de Amsterdamse Leidsekade kregen de huurders 6 mei jl. te maken met huuropzegging. De eigenaar wil plaats maken voor een 4-sterren hotel. Kassa!
Er rest de weggestuurde huurder niets anders dan met een groeiend aantal lotgenoten zijn woonbehoefte elders te bevredigen. In Amsterdam steeg het aantal gezinnen dat moest verhuizen vanwege de zgn. stadsvernieuwing van 734 in 1996 tot 2924 in 2006. Ramingen voor 2007 (Dienst Wonen): 3700 gezinnen (!)
Bovendien moet er gekozen worden uit een krimpend aantal betaalbare woningen. In de 40 zgn. Vogelaarwijken alleen al zullen er tot 2012 25.000 huurwoningen worden gesloopt, ruim 10 procent van het totaal. Daarvoor in de plaats komen slechts 13.600 (veelal veel duurdere) huurwoningen voor terug.
SASH roept iedereen op ook mee te doen met de actie van actiegroep "Breek het debat open" om het ongenoegen met het huidige woonbeleid te uiten. Adres: Derde Oosterparkstraat 64, Amsterdam. Tijd: 17:00 uur.
---- --
PROGRAMMA 'BREEK HET DEBAT OPEN'
Op zaterdag is er na de persconferentie (18.30) een straatconcert van de Caspian Hat Dance en is er eten en drinken. Op zondag zijn er bijeenkomsten om 12.00, 15.00, 17.00 en 20.00 met bewoners, journalisten, krakers, experts en politici. Tussendoor is er muziek, poëzie en worden films vertoond, onder meer 'De stad was van ons', 'Boom! The sound of eviction', 'Table, bed, chair' and een lezing over 'the right to the city' van David Harvey (www.myspace.com/anders_lund_hansen). Ook is er eten op in de middag (soep) en de avond (groentecurry, cous cous, salade).
De workshops:
12.00: Krakers en de media: strijd in daad, woord en beeld
In dit debat zal de dynamiek tussen krakers, de media en de autoriteiten doorgrond worden. Welke factoren dragen eraan bij dat de media zo'n negatief beeld schetsen van de kraakbeweging? Hoe komt het dat de media zo veel aandacht hebben voor krakers en zo weinig voor hun ideeën? Wat pakt verkeerd uit bij de mediastrategie van de krakers? En vooral: hoe kunnen we het bereiken dat wel weer de politieke kwesties centraal komen te staan en niet de ingegooide ruiten van Cohen? Verschillende sprekers zullen zich over deze vragen buigen: Menno Hurenkamp, Wil van der Schans en diverse krakers die naar aanleiding van incidenten perswerk deden. Er is uiteraard ruimte voor bijdragen uit de zaal. Iemand van de Axie
Menno Hurenkamp is journalist, onderzoeker en columnist voor De Groene Amsterdammer.
Wil van der Schans is onderzoeksjournalist en betrokken bij Jansen & Janssen.
15.00: Gentrification and social control
Gentrification has become a global process: lower-income areas are being transformed into higher-income areas in virtually all cities around the world. Through demolition, rent liberalization and overt repression, neighborhoods are being redesigned to meet the demands of the "middle class" and the "creative class". We intend to place the case of Amsterdam in international perspective. We want to explore how theoretical understandings of the political economy of the city can help to improve the quality of action against gentrification. In this workshop, four presenters will take us from the global to the local. Sociology professor Neil Brenner of New York University will kick of with an introduction about global urbanization and the political economy of the city. Justus Uitermark of the University of Amsterdam will talk about his research into gentrification, cohesion and control in the Netherlands and Rotterdam. Rick van Amersfoort at Jansen and Jansen will move the discussion to the streets of Amsterdam and make an inventory of recent strategies of discipline and control and their relation to gentrification. Rutger of the Citex will comment on these presentations and try to tease out the relevance of research for activists. All this will take us no more than 45 minutes, so that we have plenty of time to open the floor for questions, comments and criticisms.
Neil Brenner is professor of sociology at New York University. He is one of the world's leading scholars in the field of urban studies. He is in Amsterdam as a visiting professor at Amidst, where he holds the Wibaut chair.
Justus Uitermark is a researcher at Amsterdam School for Social Research, University of Amsterdam. His has published widely on gentrification, urban renewal and resident engagement. He is also a volunteer at 't Blijvertje.
Rick van Amersfoort is a researcher at Jansen and Janssen. His research focuses upon strategies for the control and discipline of urban space.
Rutger used to be a squatter in Citex. He is a non-affiliated theorist who argues that economic motives alone does not fully explain the authoritarian governance of cities.
17.00: Bewonersorganisatie en bewonersverzet
Tijdens deze bijeenkomst brengen we verschillende bewonersgroepen en organisaties bij elkaar. Door de hele stad heen is er protest tegen afbraak van de sociale woningbouw en sloop. Er zijn grote zorgen dat de woningcorporaties dicteren wat gekozen bestuurders doen. Bewoners zijn het kind van de rekening. Of zij nu hard schreeuwen of zorgvuldig onderhandelen, het lijkt erop dat hun positie te zwak is om alternatieven af te dwingen. Tijdens deze bijeenkomst inventariseren en delen we ervaringen. Ook kijken we of het mogelijk is om de verschillende initiatieven en groepen bij elkaar te brengen en om zo de positie ten aanzien corporaties en bestuurders te versterken.
Rosalie Smit zit de bijeenkomst voor. Rosalie heeft onderzoek gedaan naar bewonersparticipatie in de Westelijke Tuinsteden en is voorzitter van Groen Links in Amsterdam maar doet nu mee op persoonlijke titel.
Met onder meer de bewoners van het Spijtellaantje, bewonersvereniging Slim Blijven, verschillende groepen aangesloten bij SASH, DIDF, multiculturele vereniging Assadaaka en bestuursleden en medewerkers van de Huurdersvereniging Amsterdam.
20.00: Van wie is de stad?
Het beleid van de overheid lijkt niet gedreven door het verlangen de positie van zittende huurders en bewoners te verbeteren. Beleidsmakers willen vooral een 'topstad' en 'prachtwijken' en het lijkt erop dat in deze fantasieën weinig plaats is voor de mensen die feitelijk in deze buurten wonen. Dit roept de vraag op van wie de stad nu eigenlijk is. Wie bepaalt de stedelijke vernieuwing? Voor wie is de stedelijke vernieuwing bedoeld? Wat zijn de alternatieven? En hoe zouden we die alternatieven af kunnen dwingen?
Hoogleraar Andre Thomsen leidt de bijeenkomst in met een lezing 'Van wie is de stad?'. Stedenbouwkundige Jacqueline Tellinga en architect Hein de Haan geven visueel en verbaal commentaar. Michiel Mulder, waarnemend fractievoorzitter voor de PvdA, reageert namens de PvdA op de verschillende bijdragen. Verschillende politici en bewoners gaan vervolgens met elkaar in debat.
Prof. Ing. Andre Thomsen is hoogleraar renovatie aan de TU Delft.
Ir. Hein de Haan was als architect verbonden aan CASA en werkt als hoofddocent bouwkunde aan de TU Delft.
Jacqueline Tellinga is auteur van 'De grote verbouwing', een boek over de herstructurering van naoorlogse woonwijken.
Michiel Mulder is waarnemend voorzitter voor de Amsterdamse PvdA
Perscontact Kraakbeweging
bereikbaar via:
pers@squat.net
06-18383981 (centraal nummer)
---- --