Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Den Haag, 3 april 2008

Genomineerden Edison Klassiek in tweede editie Festival Classique

Pianist Jonathan Biss (USA) en sopraan Johanette Zomer (NL) naast Edison Oeuvreprijswinnares Dame Kiri Te Kanawa (NZ) in Haags festival

De Amerikaanse pianist Jonathan Biss is met zijn opname van pianosonates van Beethoven genomineerd voor een Edison Klassiek in de categorie Instrumentale Solorecitals. Biss opent op vrijdag 13 juni 2008 Festival Classique met een recital in Theater Diligentia te Den Haag. Op het programma staan sonates van Beethoven en Schubert. Sopraan Johannette Zomer, die zaterdag 14 juni te horen is tijdens het Stabat Mater van Pergolesi in de serie Kerkenpad van Festival Classique, is genomineerd in de categorie Barok met haar opname van cantates van Johann Sebastian Bach.

Medio mei is bekend of Biss en Zomer tijdens het Edison Klassiek Gala op 12 juni in de prijzen vallen. Tijdens dit Gala aan de vooravond van het festival, neemt de wereldberoemde sopraan Dame Kiri Te Kanawa de Edison Oeuvreprijs Klassiek in ontvangst. Ook zal zij deze avond een optreden verzorgen. Het gala wordt live op televisie uitgezonden door de AVRO. Bovendien verzorgt Dame Kiri Te Kanawa het slotconcert van Festival Classique op zondag 15 juni, dit is haar laatste concert in Nederland.

De Edison is één van de oudste muziekprijzen ter wereld. Sinds 1960 wordt deze prijs voor 'geluidsdragers van bijzondere kwaliteit' uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Awards. De prijs is vernoemd naar de uitvinder van de fonograaf, Thomas Edison.

----------

De jonge Jonathan Biss is een pianist die tijdens zijn internationale carrière al naast vele orkesten en dirigenten op het podium stond. Biss heeft diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder de 2002 Gilmore Young Artist Award, de 2003 Borletti-Buitoni Trust Award en de Leonard Bernstein Award in 2005.

Het repertoire van Johannette Zomer reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk tot gevolg. Johannette geeft regelmatig liedrecitals met forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd en maakt deel uit van de ensembles Compania Vocale en Antequera. Haar operadebuut maakte zij in 1996 bij de Nationale Reisopera.

Dame Kiri Te Kanawa is een internationaal befaamde operazangeres uit Nieuw-Zeeland. Het grote publiek kent haar van haar talrijke optredens als Donna Elvira in Mozarts Don Giovanni. Haar uitvoering van Händels Let the Bright Seraphim tijdens het huwelijk van Prins Charles en Lady Diana Spencer in 1981 trok wereldwijd ruim 600 miljoen kijkers.

----------

Festival Classique onderscheidt zich door een brede klassieke muziekprogrammering met aanstormende talenten en internationaal bekende artiesten. Meer informatie over het programma is te vinden via www.festivalclassique.nl

De kaartverkoop voor Festival Classique gaat via TopTicketLine: 0900 3005000 (45 cpm) / www.topticketline.nl en de Ticketshop van het Haags Uitburo aan de Hofweg 1, Den Haag, www.haagsuitburo.nl.

Festival Classique is een initiatief van IDTV en de AVRO en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag. De hoofdsponsor is Alex. Festival Classique is onderdeel van The Hague Festivals dat plaatsvindt van vrijdag 13 juni t/m zondag 29 juni 2008.

----------