Ingezonden persbericht


Onafhankelijke jury beloont initiatief dat wet- en regelgeving vereenvoudigt

Geldmuseum wint "Taxman 2008" en 10.000 euro om project "Geld voor later" voort te zetten

Hoevelaken, 13 juni 2008 - Het Geldmuseum heeft met zijn tentoonstelling "Geld voor later" de prijs "Taxman 2008" in de wacht gesleept. De prijs werd gisteravond in Brussel aan Norma de Goederen van het Geldmuseum uitgereikt door de heren Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Nederland, en Theo Oskam, directeur van Hamburg Mannheimer/ERGO Nederland. De prijs bestaat uit een beeld van Fred Albrecht en een bedrag van 10.000 euro dat aangewend zal worden voor de verdere ontwikkeling en verspreiding van de tentoonstelling.

Een onafhankelijke jury bestaande uit Mr. Aertjan Grotenhuis, Prof. Dr. C.A. (Flip) de Kam, Dr. Alfred Oosenbrug RA, Joop Rietmulder en Mr. Willem F.C. Stevens boog zich over vijf verschillende initiatieven die fiscale regels in Nederland en België vereenvoudigen of het inzicht van consumenten in hun eigen financiële positie aantoonbaar vergroten.

In het juryrapport wordt grote waardering uitgesproken voor de tentoonstelling "Geld voor later" die jongeren vroegtijdig informeert over het onderwerp financiën. Een bezoek aan het geldmuseum is volgens de jury voor jong en oud interessant. "Op een zeer aantrekkelijke manier worden allerlei façetten van de financiële sector in beeld gebracht en wordt de creativiteit van jongeren geprikkeld", zegt Theo Oskam. "De jury heeft als uitermate positief ervaren dat de leiding van het museum het heeft aangedurfd om in een aparte tentoonstelling ook aandacht te besteden aan het onderwerp oudedagsvoorziening. Dit is vooral voor jongeren een onderwerp dat normaal gesproken ver voorbij hun horizon van interesses ligt. Het Geldmuseum is er echter in geslaagd om dit onderwerp op een zodanige wijze te presenteren, dat dit ook hen aanspreekt."

Projectleider Norma de Goederen van het Geldmuseum: "De prijs ervaar ik als een blijk van waardering voor de vernieuwende aanpak van het Geldmuseum op het gebied van financiële educatie."

De jury had naast het Geldmuseum de volgende organisaties en initiatieven genomineerd:


1. NIBUD voor haar initiatief 'De Geldkoffer': een voorlichtingsproject gericht op jongeren


2. Stichting Pensioenkijker voor haar activiteiten gericht op het vergroten van de pensioenkennis van consumenten.


3. FinX: softwareontwikkeling gericht op verkrijgen inzicht asset allocatie gericht op totaal vermogen individuele consument


4. De Belastingdienst: Digitaal aangifteprogramma inkomstenbelasting 2007.


- Einde bericht -

Over Hamburg -Mannheimer / ERGO

Hamburg-Mannheimer is specialist in pensioensparen en levensverzekeringen. De onderneming is van Duitse origine en maakt deel uit van de verzekeringsgroep ERGO, waartoe ook DAS, DKV, Victoria en KarstadtQuelle Versicherung behoren. ERGO maakt deel uit van de Münchener Rück-groep, de tweede grootste herverzekeraar ter wereld. De ERGO-groep heeft 34 miljoen Europese klanten. Binnen de Benelux is het hoofdkantoor van Hamburg-Mannheimer gevestigd in Brussel.