Project social return in Maastricht werpt vruchten af
12.06.08
Het project Social Return heeft het afgelopen jaar 48 banen opgeleverd.
Het in maart 2007 opgestarte project heeft als doel werkgelegenheid te creëren via aanbestedingen en behoud van vakmanschap. Aan elke grote opdracht die de gemeente uitzet koppelt zij een verplichting om 5 procent van de aanneemsom in te zetten voor werkgelegenheids- en/of werkervaringsprojecten. Er zijn zo banen gecreëerd via aanbestedingen in het kader van de WMO (thuiszorg), Groenonderhoud, verbouwing Werkplein Maastricht, plaatsen fietsenstallingen. Via deze aanbestedingen zijn 26 werkzoekenden geplaatst. Daarnaast heeft de gemeente Maastricht in een samenwerking met Fundeon, de 3 woningcorporaties en BPF Bouwinvest, 22 leerlingen geplaatst bij onder andere de Timmerfabriek, woningbouwproject Wittevrouwenveld en het project de Geusselt.
Het afgelopen jaar heeft bovendien aangetoond dat de werking van Social Return breder is. Het project geeft actief aandacht aan de doelgroep: werkzoekenden zonder werk en/of leerlingen uit Maastricht en het Mergelland. Zo is Social Return ook succesvol gebleken in het werven van kandidaten onder uitkeringsgerechtigden. Hiervoor benaderen we uitkeringsgerechtigden persoonlijk en voor specifieke banen in nauwe samenwerking met de betrokken werkgevers en de ketenpartners.
De ervaringen die het afgelopen jaar zijn opgedaan geven goede hoop voor de toekomst waarin een aantal grote en omvangrijke projecten op het punt staan te starten. Denk hierbij aan de aanbestedingen in het kader van Belvedère en van de A2. De partners zetten het project dan ook voort en zullen het verder doorontwikkelen.
Binnen de provincie Limburg is het succes van de Social Return Maastricht niet onopgemerkt gebleven. De provincie heeft aangegeven een rol te willen spelen bij de uitwisseling van kennis die de gemeente Maastricht heeft opgedaan naar andere Limburgse gemeenten.
Gemeente Maastricht