Technische Universiteit Delft

De onderbouwing van de buikgevoelens van de manager

Organisaties splitsen steeds vaker delen af en gaan daarmee samenwerken, zoals in Shared Service Centers en Business Process Outsourcing. Drs. Martin Op t Land onderzocht hoe dit proces is te stroomlijnen. Hij promoveert op vrijdag 13 juni op dit onderwerp aan de TU Delft. Gekoppeld aan zijn promotie vindt s middags een vaksymposium plaats.

Het splitsen van organisaties is een proces dat veel tijd en dus geld kan kosten. Waar kun je de organisatieknip het beste maken en hoe doe je dat? En over welke onderwerpen dienen organisaties het eens te worden, wil er effectief worden samengewerkt na de organisatieknip?

Om deze vragen te beantwoorden, heeft de Delftse promovendus Martin Op t Land, in het dagelijkse leven werkzaam bij Capgemini, onderzoek gedaan op basis van vier grote case-studies (bij Rijkswaterstaat en ING) en met behulp van de Delftse methode Design and Engineering Methodology for Organizations (DEMO). Dit heeft geresulteerd in betere inzichten om organisatiesplitsing, samenwerking en post-fusie integratie te ondersteunen. Op t Land levert onder meer een set concrete organisatie-constructieregels. Bovendien kan hij gedeeltelijk berekenen waar de organisatieknip het beste kan komen. En ten slotte kan hij systematisch contractonderwerpen opsporen voor toekomstige samenwerking tussen gesplitste organisaties.

Niet alleen kan Op t Land zijn adviezen inhoudelijk onderbouwen, ook kon hij bij de ING-casestudy twee jaar later in de praktijk constateren dat de gevolgde werkwijze goede resultaten oplevert. Bovendien blijken de adviezen die uit de gevonden methode voortvloeien, goed overeen te komen met het buikgevoel van ervaren managers. Op t Land denkt dat inhoudelijke onderbouwing van dit soort gevoelsmatige kennis belangrijk is voor transparante besluitvorming en de acceptatie daarvan. Een Technische Universiteit als die van Delft kan in deze Enterprise Engineering benadering van organisatieadvies volgens hem bij uitstek een rol spelen.

Symposium
Naar aanleiding van de promotie van Op t Land vindt in de middag een vaksymposium plaats op het gebied van het splitsen van organisaties en post-fusie integratie. Het symposium wordt geopend door de rector magnificus van de TU Delft, prof.dr.ir. J. Fokkema, en de CEO van Capgemini Nederland, ir. H.J. Vermaas, die de samenwerking van Capgemini met de TU Delft samen toelichten.

Inhoudelijk geeft mr. Charles de Monchy, director Leadership Development van Capgemini, de aftrap met zijn bijdrage over de vraag waarom organisaties nu splitsen of juist sterk gaan samenwerken en hoe de trends daarvoor er uitzien. Daarna komen twee internationale sprekers aan bod over hoe dit vraagstuk aan te pakken. Prof.dr. José Tribolet, hoogleraar aan de Technische Universiteit van Lissabon, gaat vooral op de organisatiekant in. Prof.dr. Terry Halpin, hoogleraar aan Neumont University (USA), spreekt over de consequenties voor de informatievoorziening.

Het symposium Engineering of the splitting and merging of organizations vindt plaats op vrijdag 13 juni van 14:00 - 17:30 uur aan de Technische Universiteit Delft, in collegezaal A van het Aula Congrescentrum, Mekelweg 5. Aanmelden kan bij Aletta Belonje via Aletta.Belonje@capgemini.com of tel. +31 30 689 64 33.