NMBS

Sociale partners tekenen akkoord over aanpak sociale conflicten

12/06/2008

Akkoord moet aantal en impact werkonderbrekingen verminderen

Hinder voor klanten moet tot een minimum worden beperkt De sociale gesprekspartners hebben vandaag een akkoord getekend dat werkonderbrekingen in de toekomst moet vermijden. Dit zal gebeuren door beter overleg, striktere procedures voor stakingsaanzeggingen en strengere voorwaarden voor werkonderbrekingen. Bovendien kan bij conflicten een sociaal bemiddelaar worden aangesteld.

De sociale gesprekspartners bij de NMBS-Groep hebben vandaag een akkoord getekend dat werkonderbrekingen in de toekomst moet vermijden. Het doel van deze overeenkomst is om de sociale stabiliteit te garanderen. Stakingen mogen in deze context enkel als ultiem wapen worden gebruikt, nadat alle andere pogingen van conflictbeheersing zijn mislukt. Dankzij deze overeenkomst zijn de sociale partners er in geslaagd het stakingsrecht als principe te bewaren, maar wordt een einde gesteld aan het disproportionele effect waarbij lokale mistevredenheid een zeer zware impact heeft op de dienstverlening aan de reizigers. Om werkonderbrekingen te beheersen werden afspraken gemaakt rond beter overleg, striktere procedures voor stakingsaanzeggingen en strengere voorwaarden voor werkonderbrekingen.

Nationale stakingen zijn eerder zeldzaam bij de NMBS-Groep. Zo vonden er de laatste 5 jaar slechts 2 nationale spoorstakingen van één dag plaats. Regelmatig worden reizigers echter wel geconfronteerd met spontane lokale acties die soms een grote impact hebben op het net. De voorbije vijf jaar vonden er 35 spontane lokale acties plaats (waarbij een aantal in de werkplaatsen of door onderhoudspersoneel geen impact had op het spoorwegverkeer). Deze acties komen onverwacht en de impact voor de reizigers is nagenoeg onmogelijk in te schatten.

Dankzij het akkoord zou dit soort acties naar de toekomst toe worden vermeden en zou de impact voor de klant tot een minimum worden beperkt. In alle gevallen moet correcte en tijdige informatie worden verzekerd.

Striktere procedures voor de stakingsaanzegging Het uitgangspunt blijft natuurlijk dat maximale inspanningen moeten worden geleverd om werkonderbrekingen te vermijden. Dreigt er op een bepaald moment een sociaal conflict, dan zijn de procedures voortaan veel strenger.

Elke stakingsaanzegging moet schriftelijk worden ingediend door de nationale instanties van de syndicale organisaties. Dit moet minimum 10 kalenderdagen op voorhand gebeuren. Lokale afdelingen kunnen bijgevolg géén stakingsaanzegging indienen.

De NMBS-Holding van zijn kant zal een ontmoeting organiseren op het meest geschikt niveau. Wordt tijdens dit overleg géén oplossing gevonden, dan zal de actie 48 uur op voorhand schriftelijk worden bevestigd met opgave van alle praktische informatie zoals aard, soort en ogenblik van de werkonderbreking. Dit moet het mogelijk maken om de klanten duidelijk te informeren. Bovendien zullen hoffelijkheidregels worden gerespecteerd, zodat het fenomeen van gestrande reizigers wordt vermeden.

Bemiddeling bij sociale problemen
Voor lokale conflicten werden duidelijkere procedures opgesteld om binnen het bedrijf op het juiste niveau tot oplossingen te komen. Wordt er lokaal of nationaal géén oplossing gevonden, dan kan worden overgaan tot de aanstelling van een sociaal bemiddelaar.

Strengere voorwaarden voor werkonderbrekingen
Elke werkonderbreking die niet aan de voorwaarden van aanzegging en overleg voldoet, zal worden beschouwd als een onregelmatige afwezigheid voor zij die eraan deelnemen.

De directie van de NMBS-Groep is tevreden met het akkoord dat werd gesloten. Tijdens het overleg hierover waren de sociale gesprekspartners het erover eens dat sociale stabiliteit en rust gunstige factoren zijn voor het succes van het spoorvervoer. Dit akkoord, in combinatie met het sociaal akkoord 2008-2010 dat eerder deze week werd afgesloten, moet de Groep toelaten de ingeslagen weg van ambitieuze groei en modernisering verder te zetten.