Gemeente Rotterdam

Uitgangspunt niet langer 'sloop tenzij' maar behoud tenzij'

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) heeft een compromisvoorstel gedaan aan het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord en woningcorporatie Com·wonen over de aanpak van 1327 woningen in Vreewijk. Hij stelt daarin voor dat zowel de uitkomsten van het TNO-onderzoek naar de bouwtechnische staat van de woningen als de uitkomsten van het cultuurhistorisch onderzoek van De Nijl-architecten het kader vormen bij de keuze voor sloop of restauratie. Dit laatste onderzoek stelt onder meer dat in het onderzochte gebied 40% van de woningen behouden moet blijven.

Daarnaast is het voorstel het uitgangspunt behoud tenzij te hanteren in de aanpak. Karakus wil als voorzitter van de stuurgroep Vreewijk en vanuit zijn rol als procesbegeleider een oplossing aandragen waarmee zoveel als mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de wensen van bewoners, bewonersorganisaties, deelgemeente en corporatie. Om dit voorstel mogelijk te maken heeft Karakus bij de ministers Plasterk (Cultuur) en Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) aangedrongen op extra financiële middelen. Een eerste gesprek hierover heeft op 12 juni plaatsgevonden.

Sinds vorig jaar loopt op initiatief van de gemeente een procedure voor aanwijzing Beschermd Stadsgezicht. Om inzicht te krijgen in de cultuurhistorische waarde van de woningen gaf wethouder Karakus eerder dit jaar Architectenbureau De Nijl de opdracht onderzoek hiernaar te doen. Het advies van De Nijl geeft een overzicht van bebouwing die bij vernieuwing van de wijk behouden moet blijven en gerestaureerd zou moeten worden. Bij de totstandkoming van dit advies zijn vertegenwoordigers van de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg, de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) en architectuurhistorici betrokken geweest.

Voorstel
In het voorstel staat dat voor 1327 woningen geldt dat zij bouwtechnisch niet meer voldoen aan de huidige eisen. Deze woningen moeten hoe dan ook grondig worden aangepakt,.Het TNO-rapport onderschrijft dit. Verder houdt het voorstel in dat het komende half jaar (deel)gemeente en Com·Wonen samen voor het eerste deelgebied (Groene Hilledijk, Bree, Langegeer en Lede) per woonblok een uitwerkingsplan maken. Hierin wordt per woning aangegeven welke woningen gerestaureerd worden en welke voor nieuwbouw in aanmerking komen. Expliciete voorwaarde hierbij is dat de bewonersorganisatie en huurdersvereniging nauw worden betrokken bij de uitwerking. Ook moet een harde terugkeergarantie gelden. Wie terug wil keren in de wijk moet terug kunnen keren. Dit betekent dat het absorptievermogen van huurders die in de wijk willen blijven het tempo bepaalt van het aanpakken van de woningen. Daarnaast wordt voorgesteld niet meer dan 100 woningen per jaar aan te pakken. De Stadsvisie en de Woonvisie blijven het kader voor het programma Vreewijk. Wethouder Karakus heeft op 12 juni het voorstel met bewoners besproken.

Besluitvorming
Over de wijze van aanpak van de woningen Vreewijk is de afgelopen tijd tot in Den Haag een uitgebreide en soms heftige discussie gevoerd. Wethouder Karakus heeft het Dagelijks Bestuur gevraagd akkoord te gaan met dit voorstel en dit aan de deelraad voor te leggen. Op 26 juni neemt de deelraad een besluit over de wijkvisie van Vreewijk. Het betreft een WWI-wijk waar het nodige moet gebeuren op zowel fysiek als sociaal terrein. Onderdeel van de wijkvisie is de aanpak van 1327 oude woningen, die zich in drie deelgebieden van de wijk bevinden.

Bron: Bestuursdienst, 13-06-2008