Westers model homo-emancipatie werkt onvoldoende voor jonge allochtone
13/06/2008 14:13
MOVISIE
"Allochtone homo's vaak ten einde raad"
Utrecht, 13 juni 2008 - Jonge allochtone homoseksuelen kampen vaak met grote problemen die variëren van isolement en onveilig seksueel gedrag, tot problemen met familie, huisvesting en financiën. De reguliere hulpverlening kan deze groep vaak niet goed helpen omdat de jongeren niet uit de voeten kunnen met het westerse model van hulpverlening. Op basis van pilots in vier grote steden luidt het advies van MOVISIE: organiseer goede samenwerking tussen hulpverlening, jongerenwerk, crisisopvang, homo-organisaties, migrantenzelforganisaties en gemeentes, zet peers in voor empowerment, maak de hulpverlening laagdrempelig en school hulpverleners bij.
Vierstedenproject
Met ondersteuning van MOVISIE gingen de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Tilburg in 2005 aan de slag met de ontwikkeling van hulp-op-maat voor jonge allochtone homo's. Charlot Pierik van MOVISIE: "Het Vierstedenproject was hard nodig. Je zou verwachten dat deze groep goed terecht kan bij reguliere hulpverlening of homo-organisaties, maar daar wordt meestal het westerse model voor homo-emancipatie gebruikt: je hebt je coming-out, je vertelt je familie dat je homo bent en voortaan ga je als homo door het leven. Zo eenvoudig is het niet voor deze groep. Jonge allochtone homo's zijn vaak ten einde raad. Ze kunnen vanwege problemen met hun familie vaak niet meer thuis wonen. Ze raken hun sociale vangnet kwijt en krijgen psychische en financiële problemen."
Resultaten
Na twee jaar heeft het Vierstedenproject geleid tot een concreet voorlichtings- en hulpverleningsaanbod, en twee opvangvoorzieningen speciaal voor deze doelgroep. Er wordt beter samengewerkt tussen de verschillende organisaties. Hulpverleners zijn bijgeschoold op de thema's etniciteit en homoseksualiteit. Daarnaast zijn laagdrempelige vormen van hulp ontwikkeld, zoals een digitale huiskamer, een chatprogramma en empowerment door mensen uit de eigen groep. Inmiddels hebben 200 allochtone homo's gebruik gemaakt van de ontwikkelde psychosociale hulpverlening. Pierik: "Zij zijn nog maar het topje van de ijsberg want veel allochtone homo's durven de grote stap niet te zetten. Gelukkig konden we met de digitale huiskamer en de chat- en telefonische diensten ook mensen helpen die geen rechtstreeks contact wilden."
Conferentie
Op woensdag 25 juni 2008 vindt van 12.30 tot 18.00 uur een conferentie plaats in Den Haag waarin de resultaten van het Vierstedenproject gepresenteerd worden. Sprekers zijn Volker Moritz (psycholoog, PsyQ Amsterdam), Jantine van Lisdonk (beleidsadviseur homo-emancipatie, Rotterdam), Dawn Betteridge (hoofd maatschappelijke ondersteuning, Schorer) en Aaf Tiems (beleidsmedewerker, VWS). Het eindrapport van het Vierstedenproject, getiteld 'Dubbel en dwars: naar hulpverlening-op-maat voor allochtone jongeren (m/v) met homoseksuele gevoelens', wordt aangeboden aan staatsecretaris Jet Bussemaker van VWS (onder voorbehoud). Het rapport is vanaf 25 juni te downloaden op www.movisie.nl.
http://www.movisie.nl