Gemeente Onderbanken


Routes Groenmetropool verbinden culturele en natuurlijke bezienswaardigheden

De Groenmetropool is een Europees project dat bezienswaardigheden en attracties in Nederland, Duitsland en België verbindt door een autoroute (metropoolroute) en fietsroute. De beide routes van ongeveer 250 kilometer lang waarborgen maar liefst 80 highlights die aansluiten bij de thema's mijnbouw, regionale cultuur en natuur.

De routes verbinden de aantrekkelijke culturele en natuurlijke ruimte van de hierboven genoemde landen. Zij brengen de vele bezienswaardigheden en voorzieningen in het gebied onder één noemer en nodigen zowel de lokale bevolking als de toeristen uit om een nieuw landschap te ontdekken, namelijk de Groenmetropool.

De metropoolroute
De metropoolroute (autoroute) loopt langs de highlights en monumenten van de industriële geschiedenis in de steden en gemeenten van de Groenmetropool. Regelmatig worden allerlei evenementen georganiseerd om het project dichter bij de bevolking te brengen. De toerist kan de metropoolroute op eigen gelegenheid met de auto afleggen en de regio zo (opnieuw) ontdekken. Er zijn verschillende informatiepunten ingericht die informatie verstrekken over het toeristische aanbod in de omgeving. Zo kan iedereen vanaf 2008 het gebied grensoverschrijdend 'beleven.

De groene route
De groene route (fietsroute) volgt in grote lijnen de bestaande waterlopen tussen de twee grote natuurgebieden Eifel - Ardennen en het Belgische Kempenland. De groene route biedt veelzijdige recreatiemogelijkheden voor voornamelijk fietsers en wandelaars. De route wordt gekenmerkt door bezienswaardigheden zoals waterburchten, bezoekersattracties en recreatieve voorzieningen. Voor zowel de eigen bevolking als voor toeristen valt er veel te ontdekken. Daarnaast zijn er langs de route veel horecagelegenheden, waar de bezoeker bijvoorbeeld na een boeiende fietstocht in alle rust kan genieten.

De routekaarten zijn in de gemeente Onderbanken onder andere verkrijgbaar bij:


- Café de Mert in Schinveld

- Restaurant De Lier (Zweefvliegveld) in Schinveld
- Het Nonke Buusjke in Schinveld

- Sigarenmagazijn t Schwaamhoes in Schinveld
- Eetcafé Smeets in Merkelbeek

Meer informatie over het project Groenmetropool is te vinden op www.groenmetropool.nl