Gemeente Den Haag

Gemeente investeert fors in energiebesparing

De gemeente Den Haag investeert bijna zes miljoen euro om het energieverbruik van het Haagse stadhuis en veertien andere gemeentelijke panden met meer dan een vijfde terug te brengen. Dit draagt bij aan de doelstelling om de gemeentelijke organisatie in 2010 CO2-neutraal te maken.

Deze maatregel is onderdeel van het Haags klimaatbeleid. De gemeente Den Haag wil in 2010 een CO2-neutrale organisatie te zijn. Om dat te realiseren wordt onder andere het energieverbruik van de gemeentelijke panden CO2-neutraal.

Een eerste en grote stap is in 2005 gezet door de inkoop van duurzame stroom. Om de CO2-uitstoot van de gemeentelijke panden verder te verminderen, zijn er in 2007 energiescans uitgevoerd bij een groot aantal gemeentelijke panden. De resultaten hiervan laten zien dat het energieverbruik met meer dan 20 procent omlaag kan. Daarmee bespaart de gemeente jaarlijks 1719 ton CO2.

Milieuwethouder Peter Smit: Den Haag loopt voorop met dit ambitieuze plan. De gemeente neemt vrij uitzonderlijke maatregelen om een CO2-neutrale organisatie te worden.

Voor deze investering is drie miljoen euro reeds beschikbaar. Voor het resterende bedrag vraagt de gemeente een investeringskrediet aan om de energiebesparende maatregelen te bekostigen. De totale investering verdient zich terug met 0,43 miljoen euro per jaar door een lagere energierekening. Al met al is daarmee sprake van een rendabele investering in energiebesparing.

CO2-neutrale stad
De gemeente Den Haag heeft zich ook voorgenomen om in 2050 als stad niet meer bij te dragen aan het opwarmen van de aarde. CO2-neutraal betekent dat er zo min mogelijk energie wordt gebruikt en waar mogelijk schone energiebronnen zoals wind, water en zon worden gebruikt. De CO2-uitstoot die overblijft, wordt gecompenseerd.

Kijk voor meer informatie over het klimaatbeleid van Den Haag op: www.denhaag.nl/klimaat