Technische Universiteit Eindhoven

De optische chip: van telecom tot elektronische neus

Geplaatst: 11 juni, 2008

Snelle glasvezelnetwerken zouden nergens zijn zonder even snelle schakelaars. Dit laatste is slechts één van de vele onderwerpen op de European Conference on Integrated Optics, van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 juni op de TU/e.

Een voorbeeld van een optische chip. De chip is enkele millimeters lang.

Onderzoekers wisselen hier hun nieuwste vindingen uit op het gebied van het ontwerpen, modelleren, vervaardigen en testen van optische chips. Deze relatief nieuwe tak van micro- en nanotechnologie heeft toepassingen in de telecommunicatie, signaalverwerking en sensoren.

Vooral uit kostenoverwegingen zijn elektrische schakelingen in de afgelopen decennia verkleind tot de microchip, kortweg chip genoemd. Een soortgelijke ontwikkeling vindt op dit moment plaats op het gebied van optische schakelingen: circuits waarbij het getransporteerde licht een functie heeft. Bijvoorbeeld als drager van digitale informatie, als sensor, of als schakelaar.

Verschillende optische componenten kunnen licht maken, transporteren of detecteren. Andere zijn in staat verschillende kleuren te scheiden of samen te voegen. Dit vakgebied laat de laatste jaren veel nieuwe ontwikkelingen zien. De techniek is inmiddels zover dat ook optische schakelingen zijn geïntegreerd op chips, millimeters grote plakjes halfgeleidermateriaal.

Optische chips worden onder andere gebruikt voor het schakelen van optische signalen in tegenwoordig onmisbare glasvezelnetwerken. Maar ook in sensoren die kleine concentraties van bepaalde chemische stoffen kunnen waarnemen. Relevant bij het opsporen van milieuvervuiling en bij het voorkomen van terroristische aanslagen met chemische stoffen.

Europese onderzoekers en ontwikkelaars op dit gebied zijn van drie dagen te gast op de TU Eindhoven, op de veertiende European Conference on Integrated Optics (ECIO08). Hier presenteren ze hun laatste vindingen op het gebied van optische chips. In speciale invited talks laten bedrijven als Infinera en Bookham zien dat een brede doorbraak van de optische chip aanstaande is.

De European Conference on Integrated Optics wordt elke twee jaar gehouden en is nu voor het eerst aan de TU/e. Organisatoren zijn prof. dr. ir. Meint Smit en dr. Jos van der Tol van de leerstoel Opto-electronic Devices en onderzoeksschool COBRA, die zich richt op onderzoek naar communicatietechnologie. De volgende editie vindt in 2010 plaats, in het Engelse Cambridge.

Meer informatie is te vinden op http://www.ecio08.eu/. Print deze paginaOver de site