NEN


Conceptrichtlijnen voor risicomanagement

donderdag 12 juni 2008, 16:10

Door ISO en IEC zijn kortgeleden 3 conceptnormen voor het onderwerp Risicomanagement gepubliceerd. Het gaat om generieke normen met termen en definities (ISO/IEC Guide 73), richtlijnen voor de implementatie van risicomanagement (ISO 31000) en methoden voor risicobeoordeling (IEC 31010).

Deze normenserie dient twee doelen. Ten eerste biedt het een algemeen kader voor organisaties die risicomanagement in de meeste brede zin in de praktijk willen brengen. Ten tweede dient het als paraplu voor allerlei sector- en onderwerpspecifieke ISO-normen op het gebied van risicomanagement.

In internationaal verband komt er nu voor het eerst een actueel eenduidig referentie- en begrippenkader beschikbaar voor iedereen die werkzaam is in het vakgebied van risicomanagement en voor al degenen die kansen en bedreigingen serieus neemt in zijn of haar dagelijkse praktijk!

ISO 31000
De norm beschrijft principes en generieke richtlijnen voor de implementatie van risicomanagement. De richtlijn is bedoeld voor alle typen organisaties, ongeacht grootte en aard van de activiteiten en kan worden toegepast op een breed scala van activiteiten, projecten, producten, assets maar is vooral gericht op organisatiebreed risicomanagement. De richtlijn laat nadrukkelijk ruimte voor maatwerk omdat wordt onderkend dat risicomanagement 'tailor-made' moet zijn.

Doelgroep
De doelgroep van de richtlijn is logischerwijs ook heel divers: verantwoordelijken voor risicomanagement binnen organisaties als geheel of voor specifieke onderdelen of activiteiten, maar ook personen/organisaties die er op toe moeten zien dat een organisatie haar risico's managet of de aanpak daarvan moet beoordelen. Daarnaast is ISO 31000 bedoeld voor degenen die, binnen of buiten ISO, normen en richtlijnen op het gebied van risicomanagement ontwikkelen.

Voordelen
De voordelen van toepassing van risicomanagement zijn velerlei, bijvoorbeeld:

* het verbeteren van de 'corporate governance' en daarmee van vertrouwen dat stakeholders in de organisatie hebben
* de grotere weerstand tegen bedreigingen
* beter inzicht in de kansen voor ontwikkeling en groei.

Maar ook goede besluitvorming, naleving van wet- en regelgeving, verbeterde arbo- en milieuveiligheid, het voorkomen van calamiteiten en 'business continuity'.

Door de vaststelling van ISO 31000 en ISO/IEC Guide 73 ontstaat een consistent denkraam met duidelijk verklaarde begrippen die laat zien wat risicomanagement is. Hoe daar invulling aan te geven is aan de verantwoordelijken, gebruikers, toepassers en opleiders van risicomanagement. De vele modellen, tools en
risicomanagementprogramma's kunnen op elkaar worden afgestemd en met elkaar worden verbonden.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Dick Hortensius, telefoon (015) 2 690 115 of e-mail: dick.hortensius@nen.nl.