Eerste Nederlandse website over tijgermug geopend


Kamer houdt rondetafelgesprek over invasieve exoten

AMSTERDAM, 20080530 -- De site www.tijgermug.info is de eerste Nederlandse website die geheel gewijd is aan de tijgermug en andere gezondheidsbedreigende invasieve exoten die zich hier dreigen te vestigen. De verspreiding van deze exotische plant- en diersoorten kan vérstrekkende gevolgen hebben voor gezondheid, welzijn, natuur, milieu en economie. De informatie op de site is daarom van belang voor burgers, bedrijven, belangenorganisaties, journalisten, politici, medici en beleidsambtenaren. Tevens kan de informatie van nut zijn bij het rondetafelgesprek dat de Kamer binnenkort over invasieve exoten houdt.

Welke kleur heeft de tijgermug? Hoeveel verschillende virussen kan de mug overdragen op mensen en dieren? Hoe komt de tijgermug aan die virussen? Kan de mug de virussen ook overdragen op haar nageslacht? Hoeveel eitjes legt een tijgermug tijdens haar leven en waar legt ze die? Kan de tijgermug de Nederlandse winters overleven? Als er geen tijgermuggen worden gevonden in de vallen die in de Lucky bamboo-kassen staan, betekent dit dan dat er geen tijgermuggen in de kassen aanwezig zijn?

Al deze informatie is te vinden op www.tijgermug.info. Daarnaast bevat de site informatie over Lucky bamboo (het plantje waarmee tijgermuggen uit China meekomen), de importeurs van die plantjes en de convenanten die de overheid met hen gesloten heeft. Op de site worden de (voorlopige) resultaten gepubliceerd van het onderzoek dat onder leiding van het RIVM is uitgevoerd, en de adviezen die het RIVM aan het ministerie van VWS heeft uitgebracht. Tevens wordt een overzicht gegeven van de aandacht die de problematiek in de media en het parlement heeft gekregen, resulterend in een vrijwel kamerbreed gesteunde motie, die de minister van VWS vervolgens naast zich neer heeft gelegd.
Ingegaan wordt op de (wettelijke) mogelijkheden die de overheid heeft om het probleem snel en effectief aan te pakken, en de mogelijkheden die burgers, werknemers, bedrijven en anderen hebben om iets aan de problematiek te doen.

De tijgermug is niet de enige gezondheidsbedreigende exotische soort die op het punt staat zich in Nederland te gaan vestigen en verspreiden. Dit dreigt ook te gebeuren met de agressieve en soms dodelijke rode vuurmier en met de hooikoortsplant ambrosia. Ook hierover is informatie te vinden op www.tijgermug.info. Uit een analyse van het door de overheid gevoerde beleid en de Beleidsnota invasieve exoten blijkt dat de aanpak op een aantal punten ernstige tekortkomingen vertoont.
De verspreiding van deze plant- en diersoorten kan vérstrekkende gevolgen hebben voor gezondheid, welzijn, natuur, milieu en economie. De informatie op de site is daarom belangrijk voor een scala aan doelgroepen, zoals burgers, bedrijven, belangenorganisaties, journalisten, politici, medici en beleidsambtenaren. De website kan ook van nut zijn bij het rondetafelgesprek dat de Tweede Kamer op 12 juni over invasieve exoten zal houden.

Een van de geconstateerde tekortkomingen is dat de overheid veel te terughoudend is met het informeren van het publiek over gezondheidsbedreigende invasieve exoten. Zo heeft het ministerie van VWS geen enkel rapport of advies dat door het RIVM is uitgebracht, aan de Tweede Kamer toegezonden of - op een eenvoudig vindbare plaats - op een website gezet. Vanwege het openbaar belang van deze informatie heeft milieujurist Wilfred Reinhold het initiatief genomen om alle informatie en documenten, die hij met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van de overheid heeft ontvangen, via www.tijgermug.info te ontsluiten voor het publiek en de Tweede Kamer.

PS: bent u benieuwd naar een antwoord op de vragen? Hieronder dan, heel beknopt:
* Kleur van tijgermug: zwart met wit (en daarbij ook nog rood, als hij bloedmaaltijd heeft gehad)
* Aantal virussen: 23 (waaronder knokkelkoorts). Bovendien nog 3 parasieten, waaronder hartworm
* Herkomst virussen: Een mogelijkheid is dat mug virussen overdraagt op nageslacht. Andere mogelijkheid is opname virus door steken van geïnfecteerde personen/ dieren (die bijv. in buitenland ziekte hebben opgedaan)
* Overdracht op nageslacht: ja
* Aantal eitjes: meer dan 300, op elk plekje waar ook maar een beetje (regen)water staat
* Overleven Nederlandse winters: ja (zelfs in koudste scenario)
* Geen tijgermug in val betekent nog niet: geen tijgermug in kas. Afwezigheid in val kan andere oorzaken hebben, o.a.: tijgermuggen vliegen niet altijd (meteen) in de val + vallen zijn regelmatig defect + controleurs van Plantenziektenkundige Dienst hebben aanwijzigen gevonden dat vallen soms gesaboteerd worden.

Uitgebreidere informatie is te vinden op www.tijgermug.info





Ingezonden persbericht