Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
CROW-publicatie 145 uitgebreid met module 6
Slappe bodem opgenomen in de Beheerkosten openbare ruimte
Ede, 12 juni 2008
Publicatie 145 'Beheerkosten openbare ruimte' is uitgebreid met de module 'Slappe bodem'. De module beschrijft de berekeningen en uitgangspunten die zijn gehanteerd om de beheerkosten te berekenen voor gebieden met slappe bodems. Hierbij is zo veel mogelijk aangesloten bij de uitgangspunten zoals die ook zijn gehanteerd bij het Beheerkostenmodel 2004. De bijbehorende cd-rom is aangepast.
In het Beheerkostenmodel 2004 werd geen rekening gehouden met de kosten voor ophogingen als gevolg van zettingen van de ondergrond. Veel gemeenten in vooral het westen van Nederland konden hierdoor de beheerkosten niet goed berekenen. Met de module 'Slappe bodem' van het beheerkostenmodel is dit nu wel mogelijk.
Uitgebreide zettinganalyses van bestaande projecten hebben geleid tot de introductie van twee extra ondergrondsoorten in het beheerkostenmodel: slap klei/veen of veen (zetting in dertig jaar 0,15 tot 0,40 m) en zeer slap klei/veen of veen (zetting in dertig jaar meer dan 0,40 m). Zettingen kleiner of gelijk aan 0,15 m leiden niet tot extra uitgaven in het onderhoud.
Met het beheerkostenmodel kunnen de jaarlijkse beheerkosten berekend worden voor verhardingen, groen en groenmeubilair, waterinfrastructuur, openbare verlichting en verkeersregelinstallaties. Voor de twee extra ondergrondsoorten zijn nieuwe onderhoudsstrategieën met bijbehorende kosten ontwikkeld. Ook zijn factoren vastgesteld die in zettinggevoelige gebieden tot afwijkende kosten leiden.
De invoer voor het bepalen van de beheerkosten is in het nieuwe beheerkostenmodel niet afwijkend ten opzichte van het oude model. De omvang van het beheergebied kan op drie verschillende niveaus worden ingevoerd (van globaal tot zeer gedetailleerd). Op elk niveau dient vervolgens te worden aangegeven uit welke ondergrondsoort en wegtypen het gebied bestaat. Extra in het nieuwe beheerkostenmodel zijn de twee zettinggevoelige ondergrondsoorten.
Om te bepalen of een ondergrond slap of zeer slap is, moet een inschatting van de zetting worden gemaakt. De zetting betreft de restzetting die nog optreedt op het moment van ingebruikname van een weg na aanleg of na een ophoging. Om onrealistische inschattingen te voorkomen en het werkelijke gedrag van de ondergrond te gebruiken, zonder dat er gegevens nodig zijn van de methode van bouwrijp maken, is ervoor gekozen om de indeling in ondergrondsoorten te relateren aan het (verwachte) zettinggedrag.
In het beheerkostenmodel worden beheerkosten bepaald voor een oneindige periode. Voor de twee extra ondergrondsoorten wordt afwijkend hiervan gerekend met een eindige cyclus. Na verloop van tijd wijzigt het zettinggedrag van deze ondergrondsoorten, waardoor ook de beheerkosten veranderen.
De module is niet los te verkrijgen, maar alleen in combinatie met de aangepaste cd-rom.
CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Een not-for-profitorganisatie waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken aan het ontwikkelen, verspreiden en beheren van praktisch toepasbare kennis voor beleidsvoorbereiding, planning, ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud.
CROW-publicatie 145 'Beheerkosten openbare ruimte' (alle modules en cd-rom) kost E 84,-; CROW-publicatie 145-6 'Module Slappe bodem' (inclusief cd-rom) kost E 32,- (beiden inclusief BTW en verzendkosten binnen Nederland). De uitgaven zijn te bestellen via de website: www.crow.nl/shop, per fax (0318) 62 11 12, of per post: Postbus 37, 6710 BA Ede. Dit is een uitgave van het thema Openbare ruimte