Socialistische Partij

Buurten in de Buurt: Alkmaar-centrum

12-06-2008 * "De politie mag ook wel eens ná 18.00 op straat verschijnen", aldus bewoners van de Torenburg in Alkmaar-centrum. SP-Kamerlid Jasper van Dijk en raadsleden Matt Delahaij en Folkert Zeilemaker staken veel op van het buurtbezoek en deelden de ZO-krant uit. Bewoners zijn tevreden over hun buurt, maar alleen camera's ophangen voor de veiligheid is te makkelijk.

Zeilemaker en Van Dijk voerden uitgebreide gesprekken met bewoners van de Torenburg. Er is ergernis over het onverschillige optreden van de politie. Deze grijpt nauwelijks in bij verkeersovertredingen. Ook ziet men 's avonds vrijwel geen politie op straat. Terwijl het dan onveilig kan zijn, omdat jongeren er tot laat verblijven. "Alleen maar camera's ophangen is te makkelijk." Folkert Zeilemaker kan deze informatie goed gebruiken in de gemeenteraad.

Landelijk waren er veel klachten over de geestelijke gezondheidszorg. Een bewoner werd stapelgek van de bureaucratie en het feit dat de zorg tot productiewerk wordt gereduceerd. Andere bewoners vroegen zich af wanneer de politiek eens wat minder opgefokt en negatief over buitenlanders zou worden. Ook de harde bezuinigingen in het gevangeniswezen kwamen aan de orde.

Van Dijk is zeer te spreken over het buurtbezoek. "Je hoort ongelooflijk veel van bewoners en het wordt zeer op prijs gesteld dat je op bezoek komt. De informatie is ook veel realistischer dan de gortdroge opsomming van cijfers in kamerstukken. Maar bovenal is het veel leuker om naar mensen te luisteren in plaats van naar nietszeggende rapporten te staren."