Ingezonden persbericht
Werkgelegenheid MKB
groeit ondanks krapte op arbeidsmarkt
Alphen aan den Rijn, 12 juni 2008
De werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf is het afgelopen jaar met vier procent gegroeid. Daarmee loopt Nederland in de pas met het wereldwijde, gemiddelde groeipercentage. Binnen de Europese Unie lag het gemiddelde groeicijfer met twee procent een stuk lager, zo blijkt uit het International Business Report van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. De grootste groei vindt plaats in Oost-Azië en in de snelgroeiende economieën in Latijns Amerika.
De groei van werkgelegenheid bij het midden- en kleinbedrijf in Nederland ligt een procent hoger dan de vorig jaar gemeten groei in dit segment. "Het gaat in zijn algemeenheid goed met het mkb", constateert Frank Ponsioen, business leader dga, MKB en familiebedrijven van Grant Thornton. De economie groeide en dus is er meer vraag naar geschoold personeel. En hoewel er duidelijk krapte is op de arbeidsmarkt, zie je dat er ook goede maatregelen worden bedacht, zoals de TaskForce Jeugdwerkeloosheid. Dat helpt!"
Beter aansluiten
Ondanks deze maatregelen blijft de krapte op de arbeidsmarkt een van de belangrijkste aandachtspunten van de Nederlandse economie. "Je ziet dat bedrijven steeds meer bereid zijn om te investeren in opleidingen en scholing van hun werknemers.", aldus Frank Ponsioen. "De juiste persoon op de juiste werkplek is een voorwaarde om de groei te kunnen behouden. Daar ligt ook een taak van de overheid om te investeren in een betere aansluiting tussen de vraag vanuit het bedrijfsleven en het aanbod vanuit het onderwijs."
Stimuleren
Hoewel de werkgelegenheid binnen het mkb groeide, is langzaam maar zeker ook een afvlakking van het vertrouwen in de toekomst te zien. Frank Ponsioen: "Vorig jaar was men over het algemeen een stuk positiever. Nu zie je toch dat ondernemers onder druk van de kredietcrisis en de hoge de olieprijs hun verwachtingen naar beneden toe bijstellen. Ook het consumentenvertrouwen heeft een deuk opgelopen, onder andere door de hoge benzineprijzen en de stijging van andere heffingen. De overheid moet daar rekening mee houden en het beleid richten op stimulering van de economie. Belastingverhogingen zouden natuurlijk juist averechts werken."
- EINDE PERSBERICHT -
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Grant Thornton
Drs. Christine Elzen, Hoofd marketing en communicatie
T: 0172 - 416868
E: christine.elzen@gt.nl
I: www.gt.nl
Ingezonden persbericht