Menzis


12 juni 2008

Menzis presenteert Jaarverslag 2007 online

"Stijging zorgkosten al voor derde jaar onmogelijk in te schatten"

De stijging van de zorgkosten is voor het derde achtereenvolgende jaar onmogelijk in te schatten. Als gevolg hiervan is de zorgpremie van Menzis over 2007 onvoldoende gebleken om de zorgkosten in dat jaar te dekken. De oorzaak hiervan is de voortdurende onzekerheid over de omvang van de overfinanciering van de ziekenhuiszorg in 2005, 2006 en 2007. Menzis heeft hierover in navolging van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) deze week een brandbrief geschreven aan minister Klink.

Deze overfinanciering is landelijk ontstaan door de vaststelling van te hoge tarieven voor ziekenhuizen bij de invoering van de DBC's in 2005. Op dit moment vindt een herberekening plaats van de ziekenhuiskosten in 2005 en 2006. Roger van Boxtel, voorzitter raad van bestuur van Menzis: "Deze herberekening is niet voor 15 november aanstaande bekend, waardoor we de premievaststelling voor het derde achtereenvolgende jaar niet kunnen baseren op harde cijfers. De zorgverzekeraars doen dit nu al voor het derde jaar op rij. Ook de accountants hebben voor de totale branche aangegeven grote moeite te hebben met het goedkeuren van de jaarrekening, omdat de ziekenhuiskosten van de afgelopen drie jaar niet zijn afgerekend."

Herberekening

Het gaat hier mogelijk om herberekingseffecten van tientallen miljoenen euro's per zorgverzekeraar die impact hebben op de begrotingen en kostenramingen. Voor de vaststelling van de premie voor 2009 zijn een aantal factoren belangrijk. Naast de financiële situatie van de organisatie is het aantal verzekerden en hun zorgconsumptie van groot belang. Onzekerheid over de zorgkosten van voorgaande jaren zijn hiervoor eveneens bepalend.

Menzis Jaarverslag 2007

Het Menzis Jaarverslag 2007 staat in het teken van Welzijn en Muziek en is volledig online beschikbaar. In de podcast Menzis.fm gaat Hadassah de Boer in gesprek met Agnes Jongerius van de FNV, Cees Veerman van Natuurmonumenten, arts Ivan Wolffers, zanger Syb van der Ploeg en Roger van Boxtel. Zij vertellen over hun eigen welzijn en hoe zij dit zakelijk en persoonlijk ervaren en beïnvloeden.

Kengetallen 2007

Menzis is een onderlinge waarborgmaatschappij (OWM), positieve resultaten komen altijd ten goede aan de klant. Het financiële resultaat van Menzis over 2007 bedraagt EUR14,3 miljoen euro negatief. Het niveau van de beheerskosten bij Menzis is verder teruggebracht van 118 euro per verzekerde in 2006 naar 106 euro per verzekerde in 2007. Als gevolg van tegenvallende resultaten op de aandelen- en obligatiemarkten blijven de beleggingsresultaten in 2007 achter. De solvabiliteit bedraagt ultimo 2007 EUR 485,6 miljoen euro en voldoet hiermee aan de door de toezichthouder gestelde norm van EUR 317,7 miljoen euro. Het aantal verzekerden per 31 december 2007 is
1.953.607 miljoen. Inclusief Azivo heeft Menzis 2,1 miljoen verzekerden en verstevigt daarmee zijn vierde plaats in de markt voor zorgverzekeringen.