NEN


Monsterneming grondwater flink gewijzigd

woensdag 11 juni 2008, 11:51

Het derde normontwerp NEN 5744 'Bodem - Monsterneming van grondwater' wordt na een grondige herziening medio juni gepubliceerd. Dit ontwerp is beschrijft een geheel nieuwe methode van monsterneming.

De nieuwe methode van monsterneming wordt ook wel lage-troebelheidsbemonstering genoemd. Door sterk vertraagd voor te pompen, waarbij de daling van het waterpeil in de peilbuis gelimiteerd moet blijven, worden monsters verkregen die een lage troebelheid hebben. Monsterneming kan worden gestart op het moment dat de opgeloste zuurstof en het elektrisch geleidingsvermogen gestabiliseerd zijn. Grondwatermonsters hebben door deze nieuwe wijze van monsterneming een betere kwaliteit en reproduceerbaarheid dan monsters die genomen zijn met de methode die tot nu toe gebruikelijk was. Verder kan, door het invoeren van een troebelheidsmeting, een overschrijding van een of meerdere parameters beter worden geĂŻnterpreteerd.

Voor meer informatie over NEN 5744, kunt u contact opnemen met Sander Dijkstra, telefoon (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Milieumail (Publicatie)